Derde editie Tour de Groen opnieuw een succes

Twello, 12 februari 2016

door Susan Penninkhof

Tachtig AOC-leerlingen stapten afgelopen donderdag op de fiets om deel te nemen aan de Tour de Groen. De leerlingen waren uitgenodigd voor een kijkje achter de schermen bij vijf tuinbouwbedrijven uit de gemeente Voorst en omstreken. Het doel van deze tour is om leerlingen enthousiast te maken voor de groene sector en de banen binnen deze branche. Ook deze derde editie was voor alle partijen een groot succes.

De leerlingen hebben tijdens de Tour de Groen kennis kunnen maken met alle onderdelen binnen de keten. Ze hebben een bezoek gebracht aan een veredelaar, aan twee kwekers, een retailer en een evenementenverhuurbedrijf. De leerlingen kregen bij deze bedrijven verschillende opdrachten om te ervaren hoe leuk en veelzijdig de groene sector is. Dankzij deze opzet hebben ze zowel sectorbreed (boom, plant) als ketenbreed (van zaad tot plant, van plant tot klant) een compleet beeld gekregen van de tuinbouwsector.

Tourdegroen2016_03_LR

Dakterras
Na een korte rondleiding door Tuinland gaven van Else Peelen en Henk Ganzevles de leerlingen de opdracht om binnen een half uur een dakterras in te richten. Ze mochten hiervoor alle spullen uit de winkel gebruiken, maar tot een limiet van 150 euro. In groepjes van acht gingen de leerlingen enthousiast in de weer. Van alle tuinen is een foto gemaakt en de winnende groep ging naar huis met een leuke prijs.

Carrière
Bij kwekerij Meermuiden kregen de leerlingen een goed beeld van de cijfers. De 80.000 potten die op voorraad in de hal stonden, waren volgens Desmond Gerritsen en Wouter ten Dam binnen een paar dagen weg. Mede dankzij de extra toelichting door de leraar waren een aantal leerlingen verbanden aan het leggen tussen de verschillende bedrijven. Jan te Raa probeerde de leerlingen ook inzicht te geven in hun carrièremogelijkheden door Desmond te vragen naar zijn functie binnen het bedrijf: ‘Ik ben hier teeltmedewerker. Net als jullie heb ik hiervoor op het AOC Twello gezeten, ik heb VMBO-GL gedaan en daarna nog de MBO-opleiding plantenteelt gevolgd.’

Tourdegroen2016_04_LR

Biologie en chemie
De uitleg bij Schoneveld breeding van Nico Voortman over de bestrijding van ongedierte in de kassen sprak tot de verbeelding van de jongens en meiden. De gele stickers waar de luizen op vast komen te zitten, hadden ze ook in de kas van kwekerij Meermuiden gezien. Maar dat de biologische bestrijding met hoofdmijt en sluipwespen via een zakje ging was een ander verhaal. Vervolgen kreeg de groep een kijkje in de kas en een uitleg wat veredelen nu eigenlijk is. De leerlingen mochten zelf aan de slag en legden met uiterste precisie de stamper van een cyclaam bloot. Door er stuifmeel tegenaan te drukken zou er over tien weken een zaadbolletje ontstaan, die na verdere verwerking over de hele wereld wordt verkocht.

Hoogtevrees
Tom Hutten van Ten Kate liet in een presentatie zien dat een werknemer van hem zeker geen hoogtevrees moet hebben. Voor één van hun klanten hebben ze een soort bloemenregen gemaakt. Daarvoor moesten ze eerst 75.000 glazen buisjes aan het plafond hangen en deze vervolgens op grote hoogte vullen met water en een bloem. Tom Hutten vertelt: ‘Om een mooi resultaat te bereiken is het belangrijk om samen te werken. De leerlingen mochten vervolgens aan het werk met producten van de deelnemende bedrijven: de potjes van twee cyclamen bekleden met mos en voorzien van een windmolentje. De vrolijke potjes gingen in een tas van Tuinland en mochten aan het eind van de dag mee naar huis. Eén van de leerlingen riep enthousiast: ‘Deze is voor mijn moeder!’

Werken in de boomteelt
Eelco Nijhof van boomkwekerij de Buurte vertelde dat de machines in hun bedrijf voorzien zijn van GPS. Daardoor kunnen ze mooie rechte rijen met boompjes planten en gaan er geen boompjes verloren door de schoffelmachine. Om de leerlingen een goed beeld te geven van het werk, gaf hij een inkijkje in een normale werkdag. Hij voegde daaraan toe: ‘Ik houd van werken met mijn handen, ik ben graag buiten, heb geen last van kou en ik heb verstand van machines. Maar voegt hij eraan toe: ‘Wil je geen vieze handen? Er werken ook tien mensen bij ons die geen plant aanraken, zij zitten op kantoor. ‘Rudie Dijkgraaf vertelt buiten over de schoffel- en bespuitingsmachine. De leerlingen zijn onder de indruk van de enorme machine, die uitgeklapt 27 meter breed is. Ze mogen ook in de cabine kijken en de meiden maken een selfie nu ze er toch bovenop staan.

Tourdegroen2016_06_LR

Kiezen voor groen
De leerlingen moeten op 1 april a.s. een keuze maken. Voor hen is de Tour de Groen een mooie manier om een indruk te krijgen van het werk en de verschillende banen in de groene sector. Docente Willeke van Uum voegt eraan toe: ‘Op school kun je zoiets niet laten zien! Deze kinderen hebben voor deze tour gekozen, ze zijn dus gemotiveerd. Dat merk je ook aan de vele goede vragen die ze stellen.’ Daarnaast is de tour belangrijk voor de sector zelf. De tuinbouw is een innovatieve sector, maar ook in de toekomst moet er voldoende personeel zijn met de juiste kennis en vaardigheden. Voordat de leerlingen met z’n allen op de foto gaan, vraagt de teamleider van de tweede klassen: ‘Zijn er leerlingen, die vooraf niet voor groen zou kiezen, maar die nu van gedachten zijn veranderd?’ En zowaar steken een heel aantal leerlingen hun hand op. Het gezamenlijke doel is bereikt!

Share Button

Categorie: