Aandachtspunten oppotten Primula Obconica Touch Me

In de komende periode worden de meeste Primula’s opgepot voor het nieuwe seizoen. Om de teelt succesvol te laten verlopen, hebben wij een aantal aandachtspunten voor u op een rij gezet.

Substraat

Gebruik voor de Primula een luchtig substraat, wat afgestemd is op uw pot (bodem) en watergeefsysteem. Indien de potgrond te veel vocht vasthoudt, geeft dit meer kans op uitval door schimmel- en bacterieziekten, zoals Pythium en Erwinia. Zorg voor een laag Boriumgehalte in uw voedingsrecept/uitgangswater aangezien Primula obconica gevoelig is voor Borium overmaat.

Plantmateriaal

Controleer uw plantmateriaal bij binnenkomst op ziekten en plagen en of er voldoende plantjes per plug aanwezig zijn. Voor pot maat > 10 cm minimaal 3 planten per plug, < 10 cm minimaal 2 planten per plug.

Insecten

Het is van belang om met de teelt te starten in een insectenvrije kas, de Primula Touch Me is namelijk extra gevoelig voor insecten en met name trips. Aangeraden wordt om tijdens de teelt goed te scouten en direct een bestrijding uit te voeren bij waarneming van een (trips)aantasting. Pas op met gewasbescherming op bloeiend product wat schade aan de bloem kan veroorzaken.

De laatste 2 jaar zien we dat de nieuwe Trips setosus voor meer problemen zorgt. Deze trips soort is erg actief en daardoor moeilijk te raken. Gebruik altijd lokfructose wanneer u een bestrijding tegen trips uitvoert.

Zorg dat u uw gewasbeschermingsplan klaar hebt, om de teelt zonder problemen te laten verlopen. Raadpleeg uw gewasbeschermingsdeskundige voor de juiste middelen.

Gevoeligheid plantbeschermingsmiddelen

Primula obconica is gevoelig voor diverse soorten actieve stoffen uit gewasbeschermingsmiddelen. Gebruik in ieder geval geen middelen die Fosfiet, Fosetyl of Metalaxyl bevatten.

Licht

Primula obconica Touch Me is een gewas wat niet van te lichtrijke omstandigheden houdt. Zeker na het oppotten is het noodzakelijk om te schermen bij een hoge instraling. Sluit het scherm bij 300-350 W/m2 (108-126 Joules/cm2, 21-30 Klux, 1942-2783 Footcandle) of gebruik krijt op het dek.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met ons Team Growing Support.

Marcopersoon@schoneveld.nl
Tonkoers@schoneveld.nl
Haylamers@schoneveld.nl
Nicodehaan@schoneveld.nl

of bel naar ons algemene nummer: +31 (0) 571 271 717.

Share Button

Categorie: