Breeding Accel investeert in de toekomst

Het bestaande laboratorium in bedrijfsverzamelgebouw PlantXperience in Wilp, kent sinds kort een moleculaire afdeling met nieuwe gebruikers. De vijf veredelaars die samenwerken onder de naam Breeding Accel, hebben het laboratorium gezamenlijk in gebruik genomen. Getogen in kakelverse laboratoriumjassen openden voorzitter Peter van de Pol (Schoneveld Breeding) en Thijs van Dijk (Fresh Forward) het laboratorium symbolisch. Met het doorknippen van het lint openden zij letterlijk nieuwe deuren. De partners vullen hun gezamenlijke kennisuitwisseling aan met protocolontwikkeling en het zoeken naar merkers. Het doel is de time-to-market van de verschillende gewassen van partners te verkorten.

Gemeenschappelijk onderzoek
De vijf bedrijven investeerden in de nieuwste apparatuur en verenigen een deel van hun researchcapaciteit nu in Wilp. Moleculair biologen, bio-informatici en fytopathologen werken er samen aan innovatieve moleculaire veredelingstechnieken. Omdat deze technieken relatief nieuw zijn in hun branche, kunnen de biologen van Breeding Accel er in het nieuwe laboratorium gezamenlijk mee aan de slag.

Vroege conclusies
De time-to-market van uitgangsmateriaal en de doorlooptijd van de veredelingscyclus worden door de gezamenlijke investering korter. Planten hoeven niet helemaal opgekweekt te worden om conclusies te kunnen trekken. Op DNA-niveau komen onderscheidende eigenschappen immers al aan het licht. Moleculair bioloog Koen Pelgrom: “Ik kan nu aan de genen al zien welk uitgangsmateriaal bijvoorbeeld de mooiste kleur blauw oplevert”. En doordat de moleculair biologen samen van het laboratorium gebruik maken, krijgen protocollen ook sneller vorm. Het zal immers eerder duidelijk zijn welke aanpak het beste werkt en wat aandachtspunten zijn.

Snelheid maken
Door de researchcapaciteit te verenigen en gezamenlijk te investeren in apparatuur, kan Breeding Accel als innovatief kennisplatform gericht en gefocust snelheid maken. De partners hebben geen overlap aan gewassen. Juist door de diversiteit aan kennis vanuit fruit-, snijbloem- en potplantgewassen bij elkaar te brengen, is verdergaand pre-competitief onderzoek mogelijk.

Breeding Accel
Breeding Accel ontstond in 2014 en bestaat uit KP Holland, Interplant Roses, Schoneveld Breeding, Sion Young Plants en Fresh Forward. Alle partners staan voor dezelfde uitdagingen, maar allemaal in een ander gewas. Door slim samen te werken, kunnen de bedrijven elkaar verder helpen. Het motto van Breeding Accel volgens Peter van de Pol is “Alleen ga je vaak sneller, maar samen kom je veel verder”.

Share Button

Categorie: ,