De ontwikkeling van Super Serie Fusion

Tweekleurig blad nieuwste toevoeging assortiment Cyclamen

De ontwikkeling van een nieuwe plant begint niet altijd met een vooraf uitgedacht plan. Of zoals Gerard Zwiers, hoofd veredeling bij Schoneveld Breeding zegt: “Je bedenkt niet op een dag: nu ga ik eens even iets bijzonders maken.” Nieuwste toevoeging aan het assortiment van Schoneveld Breeding is de Super Serie Fusion. Het verhaal van deze bijzondere Cyclaam begint in Japan.

“In Japan komen de unieke eigenschappen van Super Serie Fusion vaker voor”, vertelt Gerard. “Wij kwamen het tegen en beschouwden het als een mooie kans. Vanaf 2012 zijn we met de ontwikkeling aan het werk gegaan.”

Uniek bloemblad
Het doel van Gerard en zijn team was een grootbloemige Cyclaam te ontwikkelen met opvallende, tweekleurige bloem. Dat was een interessante uitdaging, precies de juiste eigenschappen samenbrengen in één sterk eindproduct. Super Serie Fusion Large reageert sterk op klimaat wat de ontwikkeling lastig maakte. Gerard: “Is het klimaat niet optimaal, dan zie je neonkleurige bloemen in plaats van helder tweekleurige. Dat was een belangrijk punt om rekening mee te houden.”

Kenmerkende eigenschappen
Het was voor Gerard belangrijk om vol te houden en iets unieks te ontwikkelen. “Je wilt niet met iets komen dat al bestaat. We zochten een tweekleurige, grootbloemige Cyclaam die stabiel bloeit. Daarbij moesten de welbekende Super Serie eigenschappen als uniformiteit in kleuren en bloei behouden blijven.” Het resultaat is een Cyclaam die nagenoeg gelijk te telen is als de huidige Super Serie XL. Super Serie Fusion Large kleurt in de zomer eerst neon en groeit daarna uit tot een eye-catcher met de karakteristieke tweekleurige bloemen. Super Serie Midi vult de serie op termijn aan. Deze Cyclaam geeft in de zomer al de typische tweekleurige bloemen en is meer als de huidige Super Serie Allure te telen.

Uitgebreide tests
Gerard legt uit dat de basisgenetica uit Japan komt. Daarna ontwikkelde het team dit verder in Nederland. Vervolgens vonden uitgebreide tests plaats in het warme klimaat in Israël en Italië. “Typisch aan Super Serie Fusion Large is dat de kleur nooit helemaal zuiver is. Zo’n eigenschap is voor ons als veredelaars juist een extra stimulans”, lacht Gerard.

Toekomstplannen
“Ik ben er trots op dat we de eerste grootbloemige Cyclaam met dit kleurtype hebben weten te ontwikkelen. En dat de kleinere midi’s het ook in warme en lichte omstandigheden goed doen, is extra leuk. We hebben nog allerlei plannen voor de toekomst, nieuwe kleuren en misschien andere formaten. Maar de huidige stand van zaken is al ontzettend mooi. Cyclamen zijn ons hoofdgewas, daar blijven we ons altijd in ontwikkelen. Super Serie Fusion is een ontzettend mooie aanvulling op het bestaande assortiment.”

Share Button

Categorie: ,