“De sfeer maak je zelf” 

Frank Maatman na 40 jaar nog elke dag met plezier naar het werk 

Het kon voorbijgangers niet ontgaan afgelopen vrijdag, in ons gebouw aan de Terwoldseweg in Twello was wat te vieren. Een jubileum, en wat voor eentje. Gewasverzorger Frank Maatman vierde dat hij al 40 jaar deel uitmaakt van Schoneveld Breeding. En in die jaren maakte hij heel wat veranderingen mee

“Ik begon in 1983 op mijn zeventiende als vakantiewerker”, vertelt Frank. “Dat was aan de Dernhorstlaan. Eigenlijk ben ik vanuit daar blijven hangen en in de afgelopen decennia heb ik van in de grond tot op het dak alles wel gedaan.” Moeten er leidingen in de grond of juist krijt op het dak van de kas? Frank zorgt dat het geregeld wordt.  

Vaste plek 
Hoewel Schoneveld al een aantal jaar in het nieuwe pand aan de Sluinerweg in Wilp is gevestigd, bleef Frank altijd op de locatie aan de Terwoldseweg. “Het bevalt me hier best.” Hij startte zijn feestelijke werkdag op zijn vaste werkplek. Opgehaald met een busje vanuit huis, op naar een dag vol verrassingen.  

Hier is het goed 
Op de vraag naar het succes van een 40-jarig dienstverband, haalt Frank zijn schouders op. “Dat is toch niet zo moeilijk? De sfeer maak je zelf. Natuurlijk heb ik weleens rondgekeken of het gras elders niet toch groener was. Ik ben een buitenmens, wilde ik niet in de buitenlucht aan het werk? Maar ik heb het hier zo naar mijn zin. Het team is leuk, het werk past me, hier is het gewoon goed.” 

Van niets tot iets 
“In al die jaren ben ik ook nooit met tegenzin naar mijn werk gegaan. In mijn rol als gewasverzorger kom ik overal. Ik doe alles, weet alles, ben bij veel dingen betrokken, van begin tot eind.” Dat vindt Frank dan ook het mooiste van zijn werk: van niets tot iets, van een minuscuul zaadje een prachtig bloeiende plant maken. En stress als iets een keer niet gelijk lukt? Dat komt in zijn woordenboek niet voor. “Morgen is er weer een dag. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.” 

Geen stilzitter 
Zijn werk voelt niet als werk, vindt Frank. “Het is wat ik het allerliefste doe. En ik kan niet stilzitten. Nooit tijd voor gehad ook. Met mijn vrouw en drie kinderen reisde ik heel Europa door voor de sportcarrière van één van de kinderen. Ik was BMX-scheidsrechter, trackmanager, liep als EHBO’er op de racebaan rond. En de kippen, fazanten en eenden thuis hebben ook verzorging nodig. Net als de tuin. Rustig aan doen? Nee, dat is niet aan mij besteed.” 

Rode draad 
Schoneveld loopt als een rode draad door het leven van Frank en zijn gezin. “Ze weten hier inmiddels wel wat ze aan me hebben, En ik weet wat ik aan Schoneveld heb. Bij alle grote gebeurtenissen in mijn leven speelt Schoneveld een rol. Van de bruidsmeisjes en aankleding van het altaar in de kerk op onze bruiloft tot verdrietige gebeurtenissen als het overlijden van mijn ouders. Altijd was Schoneveld er. Ik voel me enorm verbonden met het bedrijf.” 

Loyale collega 
Directeur Peter van de Pol roemt Frank om zijn zuivere karakter. “Frank is een man met het hart op de goede plek. Hij is enorm begaan met collega’s en het bedrijf. Een vaste waarde binnen het bedrijf met een enorme loyaliteit.” Zijn collega’s sluiten zich daar bij aan. “Frank is een goeie collega. Altijd in voor een grapje. Een Bourgondiër die zorgt dat er altijd wat lekkers klaarligt. Maar vooral is Frank een harde werker die nooit te beroerd is een klus op te pakken.” 

Feestelijk jubileum 
Zijn jubileum vierde Frank niet alleen tijdens de ochtendkoffie met zijn collega’s aan de Terwoldseweg. Tijdens de lunch op de locatie in Wilp sloten talloze andere collega’s aan. En tijdens een receptie aan het eind van de dag konden ook klanten, oud-collega’s, vrienden en familie de jubilaris feliciteren. Want 40 jaar, dat is een mijlpaal om groots te vieren.  

Share Button

Categorie: , , , ,