De teelt van Sprinkles en Paradiso gaat weer beginnen

Algemeen:

De voorbereidingen voor de teelt van Ranunculus en Primula acaulis zijn alweer bezig. Wij hopen dat u bij Primula acaulis en Ranunculus gekozen hebt voor de soorten die het beste bij uw bedrijfssituatie en teeltmethode passen.
Onze Paradiso Early Mid, Mini of Late zijn uitstekend geschikt om snel grotere aantallen te rapen. Paradiso groeit rustig en compact en zal gedurende de teelt relatief weinig remstof nodig hebben.

Sprinkles is een half hoog type met een fijne bladstructuur en uniforme groei en bloei die een aantal keren geremd moet worden met 150 gram Daminozide 85% per 100 liter water.
Sprinkles Dwarf is dit jaar nieuw en uitstekend geschikt voor kwekers die het remstofgebruik flink willen beperken. De planten groeien compact en maken mooie volle planten. Eventueel aan het einde van de teelt een keer remmen met 7-10 ml Propiconazole per 100 liter water om te veel strekking van de bloemsteel te voorkomen.

Oppotten:

Vanaf week 32 worden de eerste Primula acaulis en vanaf week 39 de eerste Ranunculus opgepot.
– Begin de teelt in een schone omgeving en met goed gereinigde materialen en opstanden.
– Neem een luchtig substraat met klei dat op uw watergeefsysteem is afgestemd. Bespreek dit met uw potgrondleverancier.
– Vul de potten tot aan de rand (Denk eraan dat potgrond altijd krimpt na de eerste watergift)
– Zet bovenkant plug op gelijke hoogte met het substraat

Bemesten en watergeven:

Na het oppotten de planten van boven aangieten, zodat de pluggen een goed contact met de potgrond maken. Geef van boven water totdat de wortels aan de buitenkant van de potten komen. Hierna alleen maar van onder watergeven met een complete mengmeststof met sporenelementen en denk aan de calcium en het ijzer. Geef in de eerste 6-8 weken gerust 1 of 2 keer een EC van 1,3 mS/cm kalksalpeter mee zodat de planten voldoende calcium beschikbaar hebben voor de donkere maanden die komen gaan.
Let op: Ranunculus mogen niet te droog (minimaal level 3, zie schema) gekweekt worden en vragen een regelmatige bemesting.
Neem iedere 4-6 weken een grondmonster.

Licht:

Scherm installatie niet te vroeg laten dichtlopen. Schermniveau instellen op 550 Watt/m², 198 Joule/cm², 50 KLux, 5130 Foot Candle. Overdag tussen 11.00–14.00 uur het niveau met 10% verlagen.
Planning: Zodra de planten elkaar raken kunnen ze ruimer gezet worden.

Gewasbescherming:

Controleer de Primula’s en Ranunculus regelmatig op schimmels en insecten. Voor de juiste middelen en concentraties neemt u contact op met uw gewasbeschermingsspecialist.

Mocht u naar aanleiding van deze teelttips nog vragen hebben, laat het ons weten.

Growing Support, bel ons algemeen nummer Tel: +31(0)571 271 717 of stuur ons een email:
haylamers@schoneveld.nl
tonkoers@schoneveld.nl
nicodehaan@schoneveld.nl

Ik heb een vraag

Share Button

Categorie: