Een duurzame toekomst kweken

In plaats van duurzaamheid, gebruikt Peter van de Pol, directeur van veredelingsbedrijf Schoneveld Breeding, veel liever de term volhoudbaarheid. “Als je over volhoudbaarheid praat, heb je het over de toekomst. Voor kwekers, voor de planeet en voor toekomstige generaties.” Peter van de Pol heeft een intrinsieke motivatie om de wereld beter achter te laten dan hij hem aantrof. Volhoudbaarheid en duurzaamheid zijn de belangrijkste onderwerpen om dat doel te behalen.

“Thuis zag ik mijn ouders worstelen om hun geld te verdienen als aardappeltelers. Voor hen was hun manier van werken economisch niet volhoudbaar. Hun situatie gaf mij de motivatie te werken aan kennisdeling en het helpen van kwekers om hun gewassen zo te telen dat het volhoudbaar is, zowel ecologisch als economisch. En daarmee is educatie automatisch de derde pijler van wat we doen als Schoneveld Breeding. We proberen altijd elke partner in de keten te ondersteunen – we plant Xtra value.” 

Drie e’s 

Peter vindt het altijd ongemakkelijk als ‘zijn’ sector als vervuilend wordt weggezet. “Als sector hebben we al heel veel 2030 klimaatdoelen gehaald. Ons probleem is alleen dat we daar niet over praten. Voor mij geldt: be good and tell it. Maar je moet altijd zeker weten dat wat je zegt ook waar is. Dus als ik zeg dat Schoneveld Breeding sterk is in het delen van waardevolle kennis, dan is dat kennis die we zelf hebben getest en gedurende de jaren hebben opgebouwd. We staan bekend als betrouwbare kennispartner en dat blijven we doordat we echt weten waar we over praten. Goede educatie is voor mij net zo belangrijk als economie en ecologie, deze drie e’s moeten met elkaar in balans zijn om te kunnen excelleren.” 

Duurzame voorbeelden 

“Duurzaamheid, of volhoudbaarheid, zit niet alleen in het DNA van ons bedrijf, je vindt het ook in het DNA van onze zaden. In feite versnellen we de evolutie met onze veredeling. Onze producten hebben een lange houdbaarheid, vragen minder arbeid, zijn hittetolerant, kunnen worden geteeld met minder meststoffen en ga zo maar door. En ons bedrijf en de werkprocessen hebben ook allemaal duurzame kenmerken. We gebruiken hybride belichting en een gesloten watersysteem.” Voor Peter is het helder: als je streeft naar duurzame producten en een volhoudbare manier van werken, moet je zelf het best mogelijke voorbeeld geven.  

Tanzania 

De faciliteit van Schoneveld Breeding in Tanzania is ook zo’n voorbeeld. “Onze tweede locatie in Tanzania wordt dit jaar voorzien van een zonneboiler. We willen warmte van de zon gebruiken om water te verwarmen. Dan kunnen we stoppen met diesel om onze kassen gedurende de nacht te verwarmen. Zo’n installatie kost geld, maar tegelijkertijd besparen we geld die we niet aan diesel hoeven te besteden. En, veel belangrijker, we verminderen onze impact op de planeet. En dat is een perfect voorbeeld van een volhoudbare manier van werken.” 

“Dat vind ik geweldig, we delen kennis en helpen toekomstige generaties een beter leven op te bouwen.” 

Educatie 

Hij wijst ook op de Enkedego basisschool vlak bij de Tanzaniaanse faciliteit. “Toen we in Tanzania begonnen te werken, moesten we onze medewerkers daar trainen. Veel van hen konden niet lezen, dus we begonnen met pictogrammen. Door de jaren heen, werd ons trainingsprogramma een basisschool. Nu krijgen maar liefst 475 kinderen onderwijs op deze school die ontstond door onze aanwezigheid daar. Dat vind ik geweldig, we delen kennis en helpen toekomstige generaties een beter leven op te bouwen.”  

Ecologie 

Een voorbeeld van volhoudbare ecologie is Super Serie Leopardo. “We zagen kwekers in warme gebieden onze producten telen. Maar we wisten dat we hun werk makkelijker konden maken. Als een product immers het goede DNA heeft om te floreren in warme omstandigheden, hoef je de plant niet te helpen met meer water, chemicaliën of werk. Met de introductie van Super Serie Leopardo realiseerden we dat doel.” Super Serie Leopardo is onderdeel van een serie van 3 met Verano en Elegante als de andere leden van de hittetolerante familie.  

“Wij zagen dat er verbeteringen mogelijk waren voor acaulis kwekers. Daarom startten we een veredelingsprogramma.” 

Economie

Peter gaat verder over ‘zijn’ Paradiso. “Weet je waarom dat de nummer 1 uniforme serie wordt genoemd onder Primula acaulis kwekers? Omdat deze kwekers gewend waren verschillende series en kleuren van verschillende veredelaars te gebruiken om een mix te maken met redelijke uniformiteit binnen en tussen de kleuren. Dat resulteerde erin dat ze veel chemische middelen moesten gebruiken om een soort van uniformiteit te bereiken binnen hun geteelde producten. Daarnaast hadden ze veel werk aan het rapen van planten, omdat ze niet allemaal tegelijk klaar waren. Wij zagen dat er verbeteringen mogelijk waren voor acaulis kwekers. Daarom startten we een veredelingsprogramma. Tegenwoordig betekent een Primula acaulis telen dat je een Paradiso teelt. Het is een uniforme plant die minder chemische middelen nodig heeft, minder arbeid vraagt en daardoor geld bespaard voor kwekers terwijl tegelijkertijd de impact op het milieu afneemt.” 

Duurzame toekomst 

Peter is trots op zulke resultaten. “Ik focus altijd op de toekomstige generaties. Als de huidige manier van werken zoveel impact blijft hebben op het milieu, hebben deze generaties niet zo’n vrolijk perspectief. Ik wil deel van de oplossing zijn voor toekomstige generaties, niet onderdeel van het probleem. Het gaat er voor mij om wat er voor ons ligt en we weten allemaal: dat is veel. Ik focus op mijn eigen bijdrage, doe wat ik denk dat mogelijk is. Ik denk dat het belangrijk is je werk te doen met een oprechte intrinsieke motivatie. Doe wat je kan en doe dat op de best mogelijke manier.”  

Share Button

Categorie: