Een hardnekkig misverstand

Het is altijd weer heerlijk om in de eerste vaak grauwe dagen van het nieuwe jaar je huis of terras op te vrolijken met frisse voorjaarskleuren of, al naar gelang je eigen smaak, met frisse groene planten. Primula’s zijn in deze periode volop verkrijgbaar. De bekende kleine rakkers met hun felle kleuren (Primula acaulis) of de Primula obconica Touch Me, bedoeld voor binnen.

En over die laatste heerst nog steeds een hardnekkig misverstand..

Zowel online als in de winkel is het een veelgehoorde opmerking: “nee, die plant koop ik niet want daar krijg je jeuk van”. En ja, in vroeger tijden was dat inderdaad een mogelijkheid wanneer je allergisch was voor de boosdoener, het stofje primine genaamd. Veredelaars en producenten probeerden decennia lang een variant te ontwikkelen die vrij was van dit stofje, tevergeefs. Maar in 1986 kwam er een doorbraak. In samenwerking met de Universiteit Wageningen slaagde Patty Schoneveld erin een variant te veredelen die 100% vrij bleek van primine. Tussen de ontdekking en het daadwerkelijk op de markt brengen zat 14 jaar, 14 jaren van uitgebreid testen, produceren, verder verfijnen en vervolmaken.

Vanaf 2000 wordt deze priminevrije Primula obconica op de markt gebracht onder de veelzeggende naam “Touch Me”, oftewel “je kunt mij aanraken”. Inmiddels is er in Nederland een actieve telersvereniging TouchMe+ die deze vrolijke plant produceert en de kwaliteit controleert. In supermarkt, tuincentrum of bij de bloemist is de plant (meestal) herkenbaar aan het label of de vrolijke pothoes met daarop duidelijk de naam Touch Me. Ook nu, anno 2016, wordt deze plant nog regelmatig getest om te kunnen blijven garanderen dat ze vrij is van primine. Wil je weten hoe? Klik dan hier.

Dus zie je deze vrolijke lentebloeier en vind je haar leuk? Bedenk dan dat ze je hooguit lentekriebels geeft, maar zeker geen jeuk.

Weg met dit hardnekkige misverstand!

Voor inspiratie-ideeën met Touch Me zijn er diverse leuke filmpjes te vinden.

Share Button

Categorie: