Het begint klein, maar dan…

Hoe zal ik dit blog in vredesnaam beginnen…
Alles buitelt door en over elkaar heen.
Het begint klein, zoals een plant of bloem vanuit een zaadje groeit.
Het begint klein, zoals een berichtje dat daarna grote gevolgen heeft…
Ook een tumor begint klein, maar dan….

In maart van dit jaar mocht ik voor Schoneveld Breeding een prachtige actie op touw zetten in het kader van NLdoet.
Achtduizend planten vonden hun weg naar een aantal instellingen en goede doelen en dat was fantastisch.
Natuurlijk waren er ook een aantal groepen en mensen die ik moest teleurstellen, zij waren het niet geworden.

Na de actie kwam er een berichtje binnen van één van de mensen die op de actie gereageerd had en die het niet geworden was.
Zij had de stap genomen om toch een mail te sturen, niet voor haarzelf maar voor iemand anders. Dat mailtje was klein en puur en kwam van Viola. Viola scheef dat ze heel graag een bloemetje zou willen voor de vrouw die zich al tien jaar met hart en ziel inzet voor de Stichting STOP Hersentumoren.

Ze vertelde dat er anno 2017 nog steeds weinig of geen onderzoek werd gedaan naar hersentumoren en dat Klaske Hofstee, de oprichtster van de stichting een diner wilde geven ter gelegenheid van haar eigen verjaardag. Als verjaardagscadeau organiseerde zij het HOOFDdiner waarvoor je je kon aanmelden tegen betaling van vijftig euro. Vijfentwintig euro daarvan was voor het eten en twee muntjes voor een drankje, de andere 25 euro ging naar de Stichting, en die opbrengst was haar “cadeau”.
Klaske’s man heeft al tien jaar jaar een hersentumor, samen hebben ze twee jonge kinderen.

Viola vroeg een bloemetje, mijn baas besloot dat sponsoring met onze planten meer dan op z’n plaats was. Een rondleiding door ons bedrijf kon en mocht ook, alleen was dat niet haalbaar vanwege de energie van hen die te maken hebben met een hersentumor, ook dat is een HOOFDstuk apart.
Ik mocht het regelen en organiseren.
Het begon met een klein mailtje, maar toen…

Ik meldde me aan voor het diner en laadde de bus in met een aantal trays cyclamen en twee mooi opgemaakte bakken. Één voor Klaske (dat was de wens van Viola), en één voor Viola zelf, want zonder haar reactie en mail zou dit niet gebeurd zijn.
Klaske was totaal overdonderd en blij verrast met de kleurrijke plantjes. Even nog twijfelde ze of ze de plantjes zou verkopen maar zoals ze zelf zei “ik zuig iedereen al uit met donatie op donatie, deze geef ik weg aan de deelnemers aan het diner uit dankbaarheid dat ze er zijn”.
Gedurende de avond maakte ik kennis met bijzondere mensen, mensen met een hersentumor, mensen wiens partner, vader, moeder, dochter of zoon getroffen was door deze sluipmoordenaar van de hersenen. Ik luisterde naar de verhalen van Hans en Viola, Klaske en Nico, van Herman die gevonden was tussen zijn tulpen met wat eerst epilepsie leek maar dat niet bleek te zijn. Het ontroerende verhaal van stoere Kees die zich na het verlies van twee liefdes inzet voor de stichting waar hij kan, van bijzondere Mike die zich na de dood van zijn vader volledig wijdt aan onderzoek naar hersenkanker, en van heel veel anderen.

Ik leerde dat er tot 10 jaar terug vrijwel geen onderzoek werd gedaan naar hersentumoren en ook nu nog steeds weinig of niet. Ik leerde dat dankzij Klaske nu 42 onderzoeken (eerste en tweede fase) zijn opgestart dankzij haar niet aflatende zoektocht en inzet. Ik hoorde de vele verhalen aan en was er stil van, stil en onder de indruk. En ik leerde dat het genezingspercentage van een hersentumor 0.3% is, nog geen procent dus.

Ik heb nog heel veel meer gehoord, teveel om het allemaal goed te kunnen beschrijven. Het was schokkend en confronterend, heftig maar ook hoopvol. Hoopvol, omdat er mensen zijn die zich hardmaken voor meer onderzoek, omdat er mensen zijn die door blijven knokken voor dit prachtige leven, een leven dat de moeite waard is. In mijn oren klinkt nog steeds de klaterende lach van Klaske…

Hoop…

Ook dat begint klein, maar dan…!!!!

(Voor meer informatie of mogelijkheden voor donaties of sponsoring, neem alsjeblieft contact op met Klaske Hofstee? www.stophersentumoren.nl)
of steun http://www.3bergentocht.nl/Klaske-Faaij-Hofstee 

 

 

 

 

 

 

(bron: http://carinsverhalenuitdesierteelt.blogspot.nl)

17 mei 2017

 

Share Button

Categorie: