Illusia verwondert met verbazingwekkende looks

Soms ziet je ‘breeders eye’ iets en weet je: dit is iets héél speciaals. Voor veredelaar Sadrach Talahatu en zijn collega’s gebeurde dat toen hun blik werd gevangen door een unieke bloemvertoning. “Als team vroegen we ons gelijk af: hoe kunnen we hier een product van maken dat iedereen verwondert?” Die vraag resulteerde in de nieuwe Illusia. Een product dat tijdens FlowerTrials officieel is geïntroduceerd. Hoe Illusia tot stand kwam, vertelt Sadrach maar wat graag.

“In de ontwikkeling van Illusia focusten we ons als veredelingsteam op behoud van de bijzondere eigenschappen die de natuur bood”, begint hij. “Tegelijkertijd moesten de basiskwaliteiten waar Schoneveld Breeding voor staat natuurlijk ook in de plant terugkomen: rijke bloei, lange houdbaarheid, compacte ronde plantopbouw. Dat maakt onze producten sterk met een duurzaam karakter. Ik wilde die eigenschappen combineren met de unieke kenmerken en prachtige details die ik tot mijn beschikking had.”  

Wie de nieuwe Illusia voor het eerst ziet, staat gelijk versteld. De omgekeerde, naar boven gerichte bloem verwondert iedereen. En dichterbij gekomen, valt het detail binnenin de bloem nog veel meer op. Het baardje rondom het contrasterende oog in het hart van de bloem maakt van Illusia een product dat zijn gelijke niet kent. Een plant die hoge ogen gooide tijdens de Japan Flower Trials en er al tijdens de introductie aldaar vandoor ging met een eervolle award: de Japan Flower of the year 2023-2024.”  

Vernieuwing van topkwaliteit

Sadrach was al snel verantwoordelijk voor de ontwikkeling van dit nieuwe product van Schoneveld Breeding. “We hadden met de unieke bloemvorm een bijzonder kenmerk in handen. Maar ja, dan sta je pas aan het begin van de veredelingscyclus en begint het hele traject van selecteren, kruisingen en beoordelen. Het uiteindelijke doel was een vernieuwend product van hoge kwaliteit op de markt te brengen. Aan mij de taak de juiste eigenschappen bij elkaar te brengen en er een F1-hybride van te maken.”  

We zochten naar topkwaliteit in een bijzonder jasje. “Je hebt een doel voor ogen maar de kunst is om het dan ook te laten slagen. De bloem moet goed open strekken, zodat je alle details zoals het baardje of het hart van de bloem goed kunt zien.” 

“In mijn werk maak je gebruik van de eigenschappen die van nature al aanwezig zijn”, vervolgt Sadrach. “Die probeer je vervolgens een bepaalde richting op te sturen met als doel om alleen de gewenste eigenschappen tot uiting te laten komen. Je moet een plan hebben, goed kijken, kansen zien en steeds de meest logische keuzes maken.” 

Eisen voor het wow-effect

Sadrach bemerkte gedurende het veredelingstraject steeds progressie. “Op een bepaald punt in dat traject beginnen de puzzelstukjes steeds meer in elkaar te vallen”, vertelt hij. “We wilden een ronde, compacte plant met stevige stelen, hoge bloeirijkheid, lange houdbaarheid, een opengeklapte bloem met veel contrast en details. Een plant die echt de aandacht trekt met daarnaast ook nog eens usables volgens de norm. Dat zijn nogal wat eisen”, constateert hij nuchter. Maar het was vooral een mooie uitdaging waar Sadrach al zijn ideeën in kwijt kon.  

Verrassingen voor de toekomst

“Tijdens FlowerTrials introduceerden we met grote trots onze Illusia in de kleur Light with Eye”, vertelt Sadrach. Is dat dan alles? “Nee”, zegt hij gelijk. “Ik blijf kritisch, kijk altijd hoe het nóg beter kan. We zijn volop bezig met de ontwikkeling van de serie en er zijn zeker nog een aantal verrassende, sprekende kleuren in aantocht. We hebben met Illusia nog veel meer moois in petto.”

Share Button

Categorie: