Interview met Miranda Nikkels

Miranda:

Ik ben Miranda en werk hier al 26 jaar, vanaf 1995 in vaste dienst. De eerste twee jaar werkte ik als uitzendkracht, in de zomer werkte ik bij Davino ijs, en in de winter ging ik de kas in bij Schoneveld. Dat vond ik altijd wel een lekker moment, even verandering van werkzaamheden. In dat begin dacht ik “ik in de tuinbouw? ik zie wel verder”, maar dat werd snel anders….

Binnen het team deed je eigenlijk alles. Ik werkte zowel in de eigens als in de productie.
Bestuiven, peulen en planten schoonhouden, en dat alles gebeurde toen allemaal in één keer.
Ik werkte veel samen met Diny Rommen maar werd op zeker moment uit de kas geplukt om Martin (Martin Dijkslag) te helpen met het veilingklaar maken van de planten. Op maandag en vrijdag was dat heel veel werk. Daarnaast hielp ik ook met oppotten en verspenen.

Ton Koers stond op zeker moment zelf de obconica pluggen te zaaien naast al het andere werk dat hij toen had. Dat heb ik toen van Ton overgenomen. Mijn ervaring met machines bij Davino kwam me goed van pas en dus durfde ik het aan en kreeg toen mijn vast contract.
Zaaien, inboeten en afleveren.

Vraagje: Miranda, wat is inboeten?

De pluggen werden verkocht per 100 stuks maar er gingen er 104 in een tray, met 3-5 zaadjes per plug. Wanneer het aantal minder was dan 100 moest je dus aanvullen uit andere trays en omgekeerd.

Daarbij kwam het werk voor alle “Eigens” voor de zaailijsten die door Patty werden aangeleverd.
Eigens zijn de hybride- en ouderlijnen die (nog) niet geschikt zijn voor de verkoop.
We zaaiden toen voor de klanten, klanten in het Westland maar ook Lentse klanten en kwekers in de regio. Je praatte toen wel over 2 miljoen obconica’s op jaarbasis.

Ik heb alles geleerd van Patty, Ton Koers en Ton Nokkert en heb tussentijds ook een aantal opleidingen gedaan. Ik vind mijn werk prachtig en heb het naar mijn zin in de zaaihal.
Samen met mijn collega’s Nienke, Jasper, Diana en Jeanet zorg ik voor het zaaien van de juiste zaden, het aftellen ervan en het testen op usuables (percentage kiemende zaden).
Voordat zaad hier in productie wordt genomen moet alles eerst uitgebreid getest zijn, en dat geldt inmiddels voor alle teelten. Het is precisiewerk.

Wat vindt je leuk aan jouw werk?

Het werken met een levend iets, het is elke keer weer anders. Het ene moment zaai je een zaadje en het volgende moment ziet dat er heel anders uit, eigenlijk is het steeds weer een wondertje.
En ik vind het leuk om onder de mensen te zijn, ik heb fijne collega’s.

Wat zou je graag nog anders of extra willen zien?

Ik zou het fijn vinden wanneer we wat meer bij elkaar zouden kunnen kijken, dus bijvoorbeeld wij bij Seedtech en omgekeerd. Ik denk dat je dan van elkaar kunt leren en elkaar kunt ondersteunen of werk uit handen nemen. Meer inzicht in elkaars werk zou ik best fijn vinden.

Laatste vraag: Wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik hou van zwemmen, fietsen en wandelen, en daarna lekker een terrasje pakken.
Op vakantie gaan vind ik ook altijd heerlijk.
Eigenlijk gewoon zoveel mogelijk genieten van het leven.

Share Button

Categorie: