Joybera nieuwe standaard in Gerbera’s

“We moeten iets beters maken dan wat er tot nu toe op de markt is.” Gerard Zwiers, hoofd veredeling van Schoneveld Breeding, had een duidelijk doel voor ogen. “We wilden een nieuwe standaard in Gerbera’s realiseren”, vertelt hij vanuit zijn kantoor op de hoofdlocatie van Schoneveld Breeding in Wilp.

In samenwerking met een Deense veredelaar gingen Gerard en zijn team aan het werk. De markt voor Gerbera’s was de laatste jaren op zijn retour, doordat de uniformiteit van het uitgangsmateriaal vaak te wensen overliet. Kwekers moesten vaak door de productie heen en de gemiddelde kwaliteit was niet goed genoeg. “Daar liggen kansen”, wist Gerard al snel. “Het is verder vooral een learning on the job project. Dingen ontdekken, fouten maken, het hoort er allemaal bij.”

Uniformiteit voorop

In de visie van Gerard is uniformiteit het belangrijkste punt waarop kwekers selecteren. “Doordat wij Joybera ontwikkelden hebben zij nu een kwaliteitsproduct in hun kassen staan. Als ze 1 keer door de teelt heen gaan, hebben ze al zo’n 90% van de totale productie te pakken. Ontzettend efficiënt. En doordat de houdbaarheid van Joybera zo geweldig is, komen consumenten ook vanzelf weer terug. Die kunnen heel lang genieten van de mooie kleuren en veel bloemen.”

Ongekend succes 

“Op zeker moment zijn we met Joybera naar kwekers gegaan”, blikt Gerard terug. “In Italië was dat gelijk een mega-succes. Een kweker die meedeed aan de proef, besloot na de eerste proef gelijk zijn hele productie om te gooien en volledig op Joybera over te gaan.” En zo waren er meer, volgens Gerard. “Hebben kwekers eenmaal het succes van Joybera gezien, willen ze niet meer terug naar hoe ze het eerst deden.”

Aandacht van kweker

Een goed begin is het halve werk. Goed uniform uitgangsmateriaal is belangrijk voor een succesvolle teelt. Daarna is het belangrijk om een goed en gezond wortelgestel op te bouwen. Droger telen helpt hierbij. “Voor sommige kwekers is het uitdagend de plant wat droger te houden dan ze misschien gewend zijn”, merkt Gerard op. “Maar het is belangrijk de plant compact te laten. Verder is de teelt niet zo lastig.” De grootste uitdaging ligt in de aantrekkelijkheid voor insecten. “De kweker moet veel aandacht hebben voor gewasgezondheid”, benadrukt Gerard.

Kleurrijke toekomst

“Uniek aan Joybera is het aantal bloemen dat per bloei opkomt. Vaak 3 of zelfs meer per keer. Joybera is een heel uitbundige plant.” Gerard is heel blij met de 8 kleuren die er nu op de markt zijn. “En we hebben nog allerlei mooie plannen, hoor. Meer kleuren bijvoorbeeld. En we willen voor elke markt een gewenste plantgrootte dus daar werken we nu ook hard aan. Maar het belangrijkste bij wat we doen is zorgen dat we de topkwaliteit behouden die Joybera nu in zich draagt. We hebben een nieuwe standaard gerealiseerd en bouwen dat verder uit naar een steeds bredere range.”

Share Button

Categorie: