Juiste timing laat unieke grootbloemige Super Serie Fusion Large stralen

Juiste timing laat unieke grootbloemige Super Serie Fusion Large strale.

Nu Super Serie Fusion Large op de markt is, geeft dit weer extra veel mogelijkheden voor teeltondersteuner Ton Koers. Al twee decennia lang is hij de steun en toeverlaat voor kwekers die producten van Schoneveld Breeding telen. De komst van Super Serie Fusion Large geeft een nieuwe dimensie aan zijn werk. “Fusion Large is uniek, een grootbloemige Cyclaam met een tweekleurige bloem. Een product dat je nergens anders vindt. Om de mooie kleur goed te krijgen is één ding heel belangrijk en dat is timing.”

Ton wijst op de unieke eigenschappen van Super Serie Fusion Large. “Het is de eerste grootbloemige Cyclaam op de markt die zo’n uniek kleurenpatroon heeft. Er zit een duidelijke scheiding tussen het witte en roze deel van de bloem van de Fusion Neonpink die nu verkrijgbaar is. Als kwekers de juiste periode voor zaaien en oppotten kiezen, krijgen ze een fantastisch eindresultaat waar de consument vanaf begin oktober tot eind december van kan genieten.”

Planning 
“Kwekers die Fusion Large hebben staan, zijn vaak al bekend met onze Super Serie XL. Fusion Large lijkt daar qua teelt veel op. Hij is net zo eenvoudig te telen en het eindproduct is net zo sterk, uniform en rijkbloeiend. Het grootste verschil is de snelheid. XL is geschikt voor het najaar en komt in 26 à 28 weken na zaaien in bloei. Fusion Large heeft zo’n 27 tot 29 weken nodig.”  

Stabiele temperaturen 
Fusion Large is geschikt voor alle klimaten, al benadrukt Ton dat deze de beste performance laat zien in groei en bloei onder niet al te extreme temperaturen. “Het unieke van Fusion Large is de duidelijk tweekleurige bloem. Als de plant stress heeft, bijvoorbeeld door temperaturen boven de 27 graden Celsius, dan zie je dat terug in de kleur van de bloem.” In hete gebieden kan Fusion Large gewoon met andere grootbloemigen mee worden geteeld, de bloeisnelheid zal door de temperatuur wat vertragen.  

Super Serie topkwaliteit 
Kwekers en de markt waren volgens Ton al langer toe aan een Cyclaam zoals Fusion. “Kwekers die vooral onze Super Serie lijnen hebben staan, vinden het fijn om binnen hetzelfde productgamma te kunnen blijven. Ze weten dat ze met Super Serie topkwaliteit in handen hebben. En dat ze er een product mee krijgen waar ze relatief weinig werk mee hebben. Fusion Large is ontstaan uit Super Serie genetica. Dat betekent dat het uitgroeit tot een uniforme, ronde plant die bijzonder veel bloemknoppen heeft. Belangrijke kenmerken zijn een rijke bloei en lange houdbaarheid.”  

Toekomst 
Dat er in eerste instantie slechts één kleur van Fusion Large beschikbaar is, is volgens Ton geen probleem: “Het is de eerste grootbloemige Cyclaam met tweekleurig bloemblad. Dat op zichzelf is al zó uniek, daar hoeven we niet gelijk nieuwe kleuren aan toe te voegen. Hoewel we dat wel op de planning hebben staan”, refereert Ton aan de twee nieuwe kleuren die voor volgend seizoen gepland staan. Daarnaast staat het kleinere broertje Fusion Midi klaar om de markt te betreden. Midi bloeit eerder in het jaar en levert in de zomer al een mooie kleur. Fusion Midi is ook vanaf volgend seizoen beschikbaar.  

Unieke novelty 
Ton is blij met de positieve reacties die kwekers geven op Fusion Large. “Ze hebben het vooral over de mooie, sprekende bloemkleur. Het is voor hen ook geen ingewikkeld product. Het enige dat ik alle kwekers altijd mee geef is dat ze goed moeten plannen. Je wilt Fusion Large niet in de zomer bij hoge temperaturen telen en wilt er zeker van zijn dat je hem pas vanaf begin oktober laat bloeien. Ben je te vroeg, dan komen de unieke kleuren niet goed tot hun recht. Het allerbelangrijkste is timing. Doe je dat goed, dan heb je een novelty in handen die anders is dan alles wat er tot nu toe op de markt was.” 

Share Button

Categorie: