Keukenhof, attractie of podium?

Twee keer ben ik dit jaar inmiddels op de Keukenhof geweest, allebei de keren voor mijn werk. De eerste keer was voor het bloemistenevent van VBW Noord West. Aangezien ketenverbinding een belangrijk kernpunt in onze missie is was het bezoeken van dit event niet meer dan logisch.

Er hadden zich zo’n 130-140 bloemisten voor opgegeven en zelf hadden we out-of-the-box arrangementen laten maken door een bloemist van VBW Regio Oost. Met een ter plekke geregelde kar reden we met de creaties over het park naar het Julianapaviljoen waar het event zou plaatsvinden. Onderweg oogsten we al veel lof en bewonderende blikken en dat is natuurlijk ook wat we willen. En daar zijn we precies direct bij de kern.

Want wat is het meer dan jammer dat de creaties van de bloemisten ter plekke niet te bewonderen zijn door de bezoekers. Wat is het jammer dat het hierdoor een “onderling” feestje is, een besloten feestje. Daarnaast was het zo dat, wellicht vanwege het onverwacht mooie weer, veel bloemisten bij binnenkomst een kop koffie of iets te eten namen, heel even rondkeken en vervolgens het park ingingen. En ondertussen waren enkele van hun collega’s hard aan het werk met het maken van prachtige bloemcreaties. En ook dat laatste is een puntje om wellicht van te leren.

Want hoe jammer is het dat aan het einde van de dag de ruimte gevuld was met veelzijdige mooie creaties terwijl iedereen al weg was? Een leeg podium…

Daarmee kregen de artiesten niet het publiek dat zij verdienden en bleef het resultaat onderbelicht, en daarmee ondergewaardeerd. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog….

De tweede keer dat ik naar de Keukenhof ging was met een aantal collega’s, dames die voor ons de buitenlandse communities verzorgen. Communities die bedoeld zijn als interactief podium, natuurlijk voor onze eigen producten maar zeker ook voor al die pracht en kleur die bloemen en planten ons bieden.

Het was in alle opzichten een geweldige dag. Natuurlijk zijn we een aantal keren bezig geweest bij onze eigen productpresentatie waar het een eye-opener was hoe verschillend bezoekers kunnen reageren op wat ze zien en beleven. Daarmee wordt maar weer eens duidelijk dat elk land, elke regio haar eigen voorkeuren heeft, en dat is boeiend om te ervaren.

Dat laatste was ook goed in het park zelf te merken. Een voorbeeld? Ergens stonden een aantal hekwerken met daarin narcissen. Ik gebruik expres het woord hekwerken omdat dit een neutrale omschrijving is. Want mijn Turkse en Russische collega vonden het niets, het deed hen denken aan begraafplaatsen. Mijn Franse collega daarentegen stond helemaal te hippen omdat zij de associatie had met romantische oude Franse ledikantjes. Hoe verschillend beleef je hetzelfde product in dezelfde presentatie?

De uitdaging is om daar iets mee te doen..

En om dan de noodzakelijke feedback te krijgen moet je een podium hebben, een podium dat breed en vrij toegankelijk is, niet besloten. Ergens op onze tocht door het park belandden we in een ander paviljoen met een Bloemtheater waar ook demonstraties werden gehouden. Bezoekers en passanten konden even blijven staan, even kijken en luisteren..

Dát was een podium in Nederlands grootste attractie, bezocht door mensen uit alle windstreken.

En al die vakmensen en kunstenaars uit onze mooie sierteeltsector zouden dit podium moeten opzoeken om nieuwe inzichten te krijgen en vooral te beleven. En dan na de voorstelling naar huis gaan vol nieuwe ideeën en inspiratie.

Keukenhof, attractie èn podium!

 

Door: Carin Parie

Carin

Share Button

Categorie: