Knielen Op Een Bed Violen, een indrukwekkende film..

Een zonnige dag in juni vorig jaar. Samen met twee collega’s uit de kas gingen we op weg naar België om een kijkje te nemen op de filmset van Knielen Op Een Bed Violen. Voor de opnames hadden wij cyclamen geleverd en natuurlijk waren we reuze benieuwd welke rol die zouden krijgen in de film.

Ik kende het boek, was er een paar jaar geleden in begonnen maar kreeg het niet uit. Te zwaar, te beklemmend..

Gisteravond was het zover, de film was 25 februari in première gegaan en samen met een groep collega’s gingen we naar het filmhuis in Deventer. Voor aanvang van de film deed ik er nog even een tweet uit: “Benieuwd! Met 13 collega’s naar @KnielenDeFilm, #gezellig” Dat gezellig bleek een absoluut ongepast woord….

Wàt een heftige en indrukwekkende film.. Wat een onvoorstelbaar goed acteren van Barry en Noortje, maar ook van de “zoons” en natuurlijk van Marcel Hensema en Bert Luppes van wie ik ijskoude rillingen kreeg… Twee uur lang duurde de film, zonder pauze, en twee uur lang heb ik de film intens beleefd, en met mij een uitverkochte zaal.

De heftige thematiek, over strijd, straf en liefde. De dilemma’s, de zoektocht, de wanhoop, de machteloosheid, maar steeds toch die liefde.. Indrukwekkend vanaf de eerste tot en met de laatste minuut..

Na de film nog even napraten, iedereen was er vol van en was erdoor geraakt. Nee, “gezellig” is niet het juiste woord voor de film, en zelfs het woord “mooi” dekt de lading niet. Adembenemend en indrukwekkend, die woorden passen veel beter. De film maakte ook veel los bij ons allemaal en zo ontstonden er prachtige gesprekken over geloof en de rol daarvan in ons vroegere en/of huidige leven. Respectvolle gesprekken, heel serieuze gesprekken.

En ook vanmorgen bij de koffie bleek dat iedereen die er gisteravond bij was eenmaal thuis ook nog behoorlijk wat tijd nodig heeft gehad om de film te verwerken, zo’n enorme impact had het verhaal gehad.

En “onze” cyclamen? Die hadden een dramatische rol in de film, helemaal passend in de dramatiek van het verhaal.

Het was een bijzondere avond, een waardevolle avond ook.

Knielen Op Een Bed Violen, een indrukwekkende film..

Share Button

Categorie: