Miranda Nikkels-Valk (meer dan) 25 jaar bij Schoneveld

Miranda (47) viert binnenkort haar 25-jarige jubileum bij Schoneveld breeding in Wilp. Het was 1993 toen ze als 22-jarige bij het bedrijf aan de (toen nog) Dernhorstlaan in Twello binnen kwam lopen. Eerst heeft ze hier nog 2 jaar gewerkt via een uitzendbureau en in 1995 was het zover, ze kreeg haar eerste vaste contract.

Tuinbouw of Groen was niet de eerste keus van Miranda, ze heeft namelijk ooit gekozen voor Detailhandel (economie). Voordat ze bij Schoneveld werkte deed ze eerst nog inpakwerk bij de ijsfabriek van Davino, destijds gevestigd in Wilp. “Het was wel leuk werk, maar net niet wat ik zocht”, aldus Miranda.

Ze is verder gaan zoeken en kwam via een uitzendbureau bij Schoneveld terecht. Eerst dacht ze nog wel: “Oh jeetje, een kwekerij”, maar al snel begon ze het werk wel erg leuk te vinden. Miranda werd eerst ingedeeld op de afdeling ‘Zaadproductie’, maar al snel werd Miranda gevraagd andere verantwoordelijkheden op haar te nemen. Binnen no-time werd ze ingezet voor andere werkzaamheden. Ze mocht helpen met het ‘veilingklaar maken’ van de planten, met oppotten en assisteren bij het watergeven.

Gelukkig voor Schoneveld had Miranda ervaring opgedaan met machines in haar tijd bij Davino. Een uitgelezen kans om haar ook in te werken bij de zaaiafdeling, waarbij ze planten machinaal zaaide. Op deze afdeling heeft ze haar eerste hoogtepunt bij Schoneveld beleefd: “In 1997 of 1998 hebben we de grens bereikt van 2 miljoen pluggen Primula obconica op jaarbasis en deze heb ik zelf allemaal gezaaid!”, zegt Miranda.

Dit hoogtepunt was een van de redenen dat er een collega bijkwam op de zaaiafdeling. Samen met haar collega heeft Miranda deze afdeling vervolgens ruim 10 jaar gerund. Momenteel heeft Miranda 7 directe collega’s en valt de afdeling onder de gezamenlijke leiding van twee teamleiders.

Het familiaire karakter van Schoneveld sprak Miranda erg aan. “Was er vroeger een dag dat de werkzaamheden overdag niet af kwamen? Dan at je thuis mee met Patty en Rens Schoneveld (voormalige eigenaren) om het werk ’s avonds alsnog af te maken”, aldus Miranda. “Dit vond ik bijzonder en ik voelde me erg thuis”. Het ‘familiebedrijf’ is de afgelopen jaren hard gegroeid en is mede daardoor verhuisd van Twello naar Wilp, maar het gedachtegoed van een familiebedrijf en de daarbij behorende persoonlijke aandacht zijn nog steeds aanwezig.

Op de vraag of ze Schoneveld breeding een goede werkgever vindt zegt Miranda met volle overtuiging “Ja”. “Ze denken mee met je privésituatie en zijn indien nodig flexibel met werktijden”, aldus Miranda. “Ook geven ze medewerkers goede begeleiding en daarbij is het fijn dat we een overdekte en grotendeels verwarmde werkplek hebben.”

Het voordeel van werken in de tuinbouw is dat je werkt met levende producten. Je ziet continu bloeiende planten: “daar word ik erg vrolijk van” zegt Miranda. “Je ziet bij Schoneveld de hele groeicyclus van een plant, je ziet niet alleen de zaadjes maar ook het levende eindproduct.”

Door de jaren heen heeft Miranda intern veel groei- en opleidingsmogelijkheden gekregen. Denk aan het krijgen van leidinggevende taken, een zaad- en plantfysiologiecursus of een cursus bedrijfshygiëne. Tijdens de cursussen zaad- en plantfysiologie leer je heel veel over de werking van de plant en de zaadjes. De cursus plantfysiologie behandelt ook veredeling en is veel ingewikkelder dan een biologieles op de middelbare school. Miranda zegt: “Ik vind deze cursussen erg interessant omdat ik hierdoor beter weet waarom ik de dingen doe”.

Van iemand met een loopbaan als Miranda mag je toch verwachten dat zij haar hele huis of tuin vol heeft staan met planten van Schoneveld en dat klopt. Miranda zegt: “Thuis heb ik alle bakken in mijn tuin weer gevuld met planten van Schoneveld. Nu is het de periode van Primula acaulis, dus alle bakken zijn gevuld met dit product. Acaulis doet het buiten erg goed en geeft veel kleur aan je tuin. In het najaar doe ik hetzelfde met Cyclamen, dit geeft ook erg veel kleur aan de tuin in het najaar. Het gaat goed zolang er maar niet te veel vorst bij komt. Tot ongeveer -5 graden vind ik het geen probleem.”

Miranda’s tuintip voor Cyclamen

Heb je Cyclamen in buitenpotten en wil je niet dat ze Botrytis krijgen? Dan moet je ervoor zorgen dat de knol van de Cyclaam de grond van de pot niet raakt, je moet ze dus iets hoger oppotten. Hier zie je verder niets van, want de Cyclaam heeft een dekkende laag met bladeren en een grote hoeveelheid bloemen.

Categorie: