Moederdag, online en offline

Je kunt er niet omheen in deze dagen. Moederdag is in aantocht en dus vliegen de folders je om de oren, zowel online als in de brievenbus. Natuurlijk komt er een schat aan cadeautjes en ideeën voorbij, van parfum tot chocola, lekkere douchefris of iets anders voor mama. Maar misschien wel het allerbelangrijkste blijven de zelf gemaakte tekeningen, knutselwerkjes of gedichtjes van je kinderen, daar kan geen aanbieding tegenop.
En ja, er zijn altijd bloemen bij of een mooi plantje, al dan niet lief opgemaakt.

De sierteeltsector is creatief. De veiling draait op volle toeren, de handel piekt en bij de bloemist werkt het hele team zich drie slagen in de rondte om al die creaties en bestellingen klaar te maken.

Er wordt op allerlei manieren ingespeeld op het sentiment voor mama.
Mama is vrolijk, lief, fris of een powervrouw, en daar horen dan weer typische kleuren bij.
Alles voor een stralende mama, we klikken van hyperlink naar hyperlink.
Dat is dan met name online, en natuurlijk is het fijn wanneer je jouw boeket of plant via een webshop kunt bestellen, in de juiste kleur en samenstelling, ook dat kan heel persoonlijk zijn.

En toch…

Toch loop ik zelf het liefst bij een bloemist naar binnen om zelf te kijken, zelf te kiezen, zelf die bloemen uit te zoeken die ik op dat moment het meest vind passen bij mijn mama. En welke bloemen dat zondag zouden moeten zijn weet ik nu nog niet. Ik laat mij inspireren door wat ik zie op dat moment, en ik beslis vanuit gevoel, vanuit emotie.

En natuurlijk is het fijn wanneer je daarbij geïnspireerd en geadviseerd wordt in de winkel maar het gevoel beslist, bij mij in elk geval wel.

Nu ben ik van een generatie die niet is opgegroeid met online, zou dat ook verschil maken?
Ben ik ouderwets of koester ik eigen tradities? Uit mijn eigen jeugd herinner ik mij dat mijn vader ons de zaterdag voor Moederdag meenam naar de bloemenwinkel en daar samen met ons een boeket voor mama uitzocht.
Ik zou er wel nieuwsgierig naar zijn welke leeftijdsgroep anno 2016 online bloemen en planten bestelt voor –in dit geval- Moederdag en wat de samenstelling is van de kopers bij de bloemist. Het zal in veel gevallen ook een combinatie zijn. Online kan namelijk niet zonder offline en omgekeerd idem dito en dat kan elkaar ook heel mooi versterken.
Mooie voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld Mooi wat planten doen en natuurlijk de eigen Facebookpagina’s van creatieve bloemisten.

En zelf?

Zelf ga ik mij erop verheugen zondagmorgen te worden “wakker” gezongen door mijn drie grote kinderen, met een kopje thee en een beschuitje met aardbeien.
En ik verheug me op de zorg en liefde uitgezochte cadeautjes, iets waarvan zij zelf vinden dat het bij mij past. Een kostbare en gekoesterde traditie..
En bloemen? Die krijg ik van mijn lief, niet van de bloemist en niet online besteld, maar zelf geplukt, in alle vroegte diezelfde zondagmorgen. Een groot veldboeket met wat er op dat moment bloeit, met de ochtenddauw er nog op…

En zo begint mijn Moederdag…

 

Door: Carin Parie

Carin

Share Button

Categorie: