Passievolle Pricanto

Het is stralend weer wanneer ik arriveer bij Kwekerij Raël Duijvestijn Potplanten.
Vol verwachting stap ik de auto uit en ga de kas in waar Raël me al staat op te wachten.
Het is een week voordat de door hem geteelde Primula Pricanto de markt opgaat, met zorg en liefde geteeld en helemaal in vorm, klaar om verkocht te worden.
Vorig jaar al waren er heel veel enthousiaste reacties op deze nieuwe plant die echt een heel eigen look & feel heeft, dus voor dit seizoen zijn de verwachtingen hoog gespannen.
Niet voor niets dat de Pricanto genomineerd is voor de Royal Flora Holland Glazen Tulp.

We beginnen aan een rondje door de kas en Raël wijst me op de volle vakken, gesorteerd op de drie kleuren red, lime en blue. Ik zie volle ronde planten waar kleine bloemetjes zich omhoog werken tot een kroontje. De bloemetjes beginnen klein en naarmate ze groter en ouder zijn wordt de kleur dieper en intenser. In combinatie met de nieuwe bloemen geeft dat een speels effect.
Wat de plant extra bijzonder maakt en haar die typische vintage look geeft is het feit dat de bloemen wanneer ze uitgebloeid zijn verdrogen maar niet hun sierwaarde verliezen.
Integendeel, het geeft de Pricanto iets extra’s, stoer en broos tegelijk.

Terwijl ik met een plant in mijn hand sta om te kijken naar de details die Raël mij vertelt wijst hij mij erop dat wanneer een kroon van bloemen voltooid is, er daarna een nieuwe kroon bovenop komt.
Gedurende het bloeiproces wordt de plant daardoor steeds voller en rijker.

We lopen verder, via de tussenruimte die ooit in het verleden als bar gebruikt werd en die volhangt met kroonluchters en allerhande prullaria, warm en sfeervol, op weg naar zijn veranda in een stoere houten stijl. Op de grote tafel staan twee enorme bakken, één gevuld met Primula Touch Me en de ander met Primula Pricanto, creaties gemaakt door Bianca Vreugdenhil voor de recente Autumn Fair. De bakken staan er fris bij, uitbundig bloeiend.

En die plek is ook eigenlijk perfect voor de plant, niet te warm, niet te koud.
Pricanto kan zowel binnen als buiten, het liefst wel op een beschutte plaats.
Met de juiste verzorging bloeit ze weken door, wel tot half januari.
Qua roestige kleuren doet ze mij denken aan sommige hortensia’s die ook mooier worden naarmate ze ouder worden, tenminste dat vind ik…

Over smaak valt niet te twisten maar zeker is dat deze prachtige Pricanto met haar unieke vintage uitstraling haar weg zal gaan vinden naar menig consument.
Met liefde, zorg en passie opgekweekt, en dat zie je terug..

Passievolle Pricanto…

Door: Carin Parie

Carin

Share Button

Categorie: ,