Puzzeltje – en een 10 voor de juf

Soms lijkt het wel alsof er allerlei losse puzzelstukjes opeens op hun plaats vallen waarmee de puzzel compleet, of in elk geval bijna compleet is.

Die ervaring had ik vandaag….

Maandag 5 oktober a.s. is het de jaarlijkse Dag van de Leraar, een dag die in 1994 door Unesco is ingesteld om het belang en de waarde van onderwijs te benadrukken. Ieder kind heeft recht op onderwijs.

Onderwijs dat valt of staat met die unieke leraar, docente, meester of juf.

Het beroep van leraar is er de laatste jaren niet gemakkelijker op geworden.

Andere tijden, veranderende gezinssituaties, wetswijzigingen, de vele digitale prikkels en niet te vergeten het passend onderwijs. 

Ga er maar aanstaan…

Dus ja, die dag is heel terecht en meer dan de moeite waard om even bewust bij stil te staan

Deze week wordt er bij veel bloemisten extra aandacht aan besteed.

Er zijn kaartjes, buttons, kleurplaten, planten en bloemen in een speciale vrolijke hoes te koop met als opdruk “Een 10 voor de Juf (en Meester)”. Scholen en ouderverenigingen zijn aangeschreven en ook de pers besteedt er landelijk aandacht aan. Het is nog niet groot, maar wel groeiende.

En het zit ‘m daarbij ook niet in het grote, niet in het dure.

Nee, juist dat zelf gefröbelde kaartje, die zelfgemaakte tekening, dat kleine presentje voor de juf, als blijk van waardering, dat is wat het ‘m doet..

En ik heb al de verzuchting gehoord: Moet dat dan? Daar worden ze toch voor betaald?”.

Ja, dat is zo, daar worden ze inderdaad voor betaald, ze worden betaald om onze kinderen onderwijs te geven, ze taal en rekenen te leren, sociale vaardigheden te leren, maar ook zoveel meer….

Wat dacht je van aandacht, zelfvertrouwen, zelfbeeld en gezien worden, er mogen zijn?

Die dingen staan niet in een boekje maar zijn wel van levensbelang. Een juf of meester kan hier een cruciale rol in spelen en die rol wordt vaak zwaar onderschat. En dat mag best eens gezegd worden, en onderstreept worden, gekleurd met een bloemetje of plantje.

Zelf heb ik geen kinderen meer op de basisschool, maar inmiddels wel kinderen in het onderwijs, voor de klas. En de verhalen die ik soms hoor zijn indrukwekkend…

Ik hoop dat heel veel leerkrachten maandag een 10 krijgen, een 10 voor de juf, of een 10 voor de meester.

Puzzelstukje…

Vanmorgen vroeg, ik kijk even op mijn Facebook. 

In mijn nieuwsoverzicht komt een post van een vroegere mentor van mij langs. Een mentor uit mijn middelbare schooltijd, een mentor die ik nooit zal vergeten om wie hij was en om wat hij deed. Een mentor die ook na 40 (!) jaar nog steeds weet wie ik ben en waar ik zat in de klas. Een leraar die mij zag.

Ik lees het en er glijdt een grote glimlach over mijn gezicht. Heel even ben ik weer terug in die schooltijd, in dat gebouw.

Puzzel compleet..

Share Button

Categorie: