Super Serie Elegante, het kleine zusje van krachtpatser Leopardo

Het succes van Super Serie Leopardo, de hittetolerante, grootbloemige Cyclaam van Schoneveld Breeding, staat niet op zichzelf. De hittetolerante reeks Cyclamen kent een sterke midi die de wereld nu overgaat: Super Serie Elegante. Gerard Zwiers, hoofd veredeling van Schoneveld Breeding, vertelt meer over de totstandkoming van dit kleine zusje van Leopardo.

“Vanuit de Verenigde Staten kwam al een poosje de vraag om een midi Cyclaam die wat sneller bloeit dan we tot dan toe hadden. Met name in warmere klimaten konden we nog geen midi leveren die het begin van de markt bediende. We hebben natuurlijk de Carino, maar die is wat kleiner. En de Allure is juist weer wat groter.”

Gewenste eigenschappen

Gerard en zijn team hadden dus een mooie uitdaging voor zich liggen. Het doel: een uniforme, compacte plant die rijk bloeit en niet vertraagt in warme omstandigheden. Gerard legt uit hoe hij te werk gaat om die eigenschappen te realiseren. “Je gaat op zoek naar nieuwe combinaties van basismateriaal binnen de Super Serie. We wilden absoluut Super Serie kwaliteit leveren en de uniforme, compacte planteigenschappen meenemen in dit nieuwe product.”

Super Serie Elegante 

Het resultaat is de nieuwe Super Serie Elegante. Een midi-Cyclaam met een ronde plantbouw en een midi bloemgrootte. Een Cyclaam die bovendien zo’n tien dagen sneller is dan producten die Schoneveld Breeding tot nu toe kon leveren. In de woorden van Gerard: “We hebben een makkelijk te telen, rond plantje gemaakt waar kwekers weinig werk aan hebben.”

Uitgebreide tests

Voor Super Serie Elegante commercieel verkocht kon worden, testten Gerard en zijn team het product uitvoerig in warme klimaten. “We hebben een mooie samenwerking met 2 kwekers in Israël en Italië. Het klimaat daar is perfect om op hittetolerantie te kunnen veredelen. We werkten voor Super Serie Leopardo al met hen samen en konden ook voor Super Serie Elegante uitgebreid testen. Dat testen hoort er voor Schoneveld Breeding altijd bij. het is een voorwaarde voor we onze producten daadwerkelijk introduceren.”

 Groen licht

Toen de resultaten in Israël naar wens waren, zette Schoneveld Breeding een aantal proeven uit bij Italiaanse kwekers. Al snel kwam er groen licht en konden de eerste kwekers in de Verenigde Staten aan de slag met Super Serie Elegante. “De plant is heel gemiddeld, eigenlijk gewoon niet zo ingewikkeld. Kwekers moeten uitkijken dat ze hem niet te klein houden, maar verder is het heel makkelijk te kweken.”

Wereldwijde verkoop

In de Verenigde Staten waren kwekers enthousiast. “Nu gaan we starten met het eerste seizoen van wereldwijde verkoop.” En die 7 kleuren van dat lekker gemiddelde plantje? Heeft Gerard daar nog plannen mee? “Daar zie ik nog een mooie toekomst voor in het verschiet.”

Share Button

Categorie: