Super Serie Fusion: een decennium vol ontwikkeling 

Super Serie Fusion Large is een opmerkelijke toevoeging aan het assortiment van Schoneveld Breeding. Als eerste grootbloemige Cyclaam met tweekleurig bloemblad is het een noviteit in de markt. Een sterk product bovendien, dat voortkomt uit genetica van de welbekende Super Serie van Schoneveld Breeding.

Ontwikkeling

Het verhaal van Super Serie Fusion Large begint in Japan waar de bijzondere eigenschappen van Super Serie Fusion in de natuur te vinden zijn. Vanaf 2012 zijn de veredelaars van Schoneveld Breeding aan het werk gegaan met de ontwikkeling van Fusion Large. De bloembladeren met twee kleuren die hard van elkaar gescheiden zijn, kwamen nog niet eerder voor in grootbloemige Cyclamen. Aan hoofd veredeling Gerard Zwiers en zijn team de taak deze kenmerken te combineren met de sterke eigenschappen van hun bestaande Super Serie lijnen. Gerard: “We zochten een tweekleurige, grootbloemige Cyclaam die stabiel bloeit. Daarbij moesten de welbekende Super Serie eigenschappen als uniformiteit in kleuren en bloei behouden blijven.” 

Klimaat

Uitdagend aan de ontwikkeling van Fusion Large is de gevoeligheid voor klimaat. Gerard legt uit: “Is het klimaat niet optimaal, dan zie je neonkleurige bloemen in plaats van helder tweekleurige. Dat was een belangrijk punt om rekening mee te houden.” Teeltondersteuner Ton Koers vult aan: “Het unieke van Fusion Large is de duidelijk tweekleurige bloem. Als de plant stress heeft, bijvoorbeeld door temperaturen boven de 27 graden Celsius, dan zie je dat zeker terug in de kleur van de bloem.”

Timing 

Ton: “In hete gebieden kan Fusion Large gewoon met andere grootbloemigen mee worden geteeld, de bloeisnelheid zal door de temperatuur wat vertragen.” Hij wijst op het belang van de juiste timing. “Als kwekers de juiste periode voor zaaien en oppotten kiezen, krijgen ze een fantastisch eindresultaat waar de consument vanaf begin oktober tot eind december van kan genieten.”

Super Serie Kwaliteit

Kwekers die kiezen voor Fusion Large, zijn in de ervaring van Ton al bekend met Super Serie lijnen van Schoneveld Breeding. Ton: “Ze weten dat ze topkwaliteit in handen hebben. Vaak hebben ze Super Serie XL staan. De nieuwe Fusion Large is net zo eenvoudig te telen en het eindproduct is net zo sterk, uniform en rijkbloeiend. Het grootste verschil is de snelheid. XL is geschikt voor het najaar en komt in 26 à 28 weken na zaaien in bloei. Fusion Large heeft zo’n 27 tot 29 weken nodig.”

Reacties kwekers

Collega Dinja Lankhorst, regiomanager Noord- en Centraal Europa, merkt ook dat kwekers het prettig vinden een toevoeging op een bekende serie te krijgen. “We brengen iets unieks op de markt dat toch ook een beetje bekend is.” De reacties van kwekers zijn onverminderd positief. Ton is daar blij mee. “Ze hebben het vooral over de mooie, sprekende bloemkleur. Het is voor hen ook geen ingewikkeld product”, vertelt hij. Waarop Dinja toevoegt: “Wat we vooral belangrijk vinden is dat onze klanten zelf overtuigd raken van ons product.”

Tests 

Toen de ontwikkeling vorderde, zette Schoneveld Breeding daarom tests uit bij kwekers in Israël en Italië. Dinja: “Dat levert enerzijds een duidelijk beeld van de lokale markt op en de kweker kan ervaring opdoen met het product. Tegelijkertijd leren de specialisten van Schoneveld Breeding door deze uitgebreide tests veel over prestaties van Super Serie Fusion in verschillende omstandigheden. Samen met de technische collega’s ondersteunen we kwekers bij de teelt. Dat is onze meerwaarde en daar profiteert uiteindelijk de hele keten van.”

Verdere ontwikkeling 

Dinja merkt dat Fusion Large bijzonder veel aandacht genereert. Ze heeft positieve verwachtingen voor komend seizoen. En ook de toekomst ziet ze met vertrouwen tegemoet. “De markt vraagt vooral om meerdere kleuren in Super Serie Fusion Large en om een Super Serie Fusion Midi, daar werken we momenteel hard aan. Kwekers kunnen hier al mee testen en vanaf seizoen ’24-’25 is Super Serie Fusion Midi verkrijgbaar in 3 kleuren.” Ton vult aan: “Fusion Midi bloeit eerder in het jaar en levert in de zomer al een mooie kleur, eerder dan Fusion Large. Tegelijkertijd is Fusion Large zo’n uniek product, heb je als kweker de timing voor elkaar, dan heb je een noviteit in handen die anders is dan alles wat tot nu toe op de markt was.”

Share Button

Categorie: