Teeltondersteuning Primula acaulis en Ranunculus Sprinkles december 2018

Teeltondersteuning Primula acaulis – Paradiso

De groei van Primula acaulis Paradiso gaat voorspoedig. De kwekers van onze Paradiso Early zijn op dit moment aan het rapen of zijn hier inmiddels mee klaar. Paradiso Mid en Late zitten nu 8-12 weken in de pot en zijn op afstand gezet.
Bij afnemend licht en temperatuur hebben de Primula’s minder water nodig. Zorg daarom dat bij een watergift er voldoende voeding, 2.0 – 2.5 EC, meegegeven wordt van een mengmeststof met alle benodigde elementen in een verhouding N:K van 1: 2 – 1: 3 en dat u een droge zonnige dag uitzoekt waarbij vroeg in de morgen water gegeven wordt, zodat de planten weer droog de nacht in gaan.
Indien de luchtvochtigheid te hoog oploopt > 85% kan het nodig zijn een minimumbuis van 25-35 graden te laten meelopen. Daarbij moet u een minimum raamstand van 5-10% instellen. Zorg er in ieder geval voor dat er voldoende gelucht wordt en dat bij rustig/donker weer de ventilatoren continu draaien.
Afhankelijk van de groei kan een groeiregulatie met propiconzole nodig zijn. Het is beter om regelmatig een lage concentratie 20-30 ml/100 liter water te geven dan één keer een hoge.

Attentie: Controleer het gewas nauwkeurig op schimmels en insecten en neem gepaste maatregelen bij een aantasting. Vraag uw gewasbeschermingsspecialist naar de juiste middelen en concentraties.

Teeltondersteuning Ranunculus – Sprinkles – Sprinkles Dwarf

Sprinkles en Sprinkles Dwarf zijn na het oppotten snel aan de groei gegaan. In oktober hadden wij nog vaak dagtemperaturen van 15-20°C. De nachttemperatuur kwam tot dusver een enkele keer onder nul graden. Zodoende hebt u de Sprinkles inmiddels een aantal keren geremd. Dit kan in deze fase van de teelt het beste met daminozide, 150-250 gram per 100 liter water. Rem vaker met een lage concentratie. Maak het gewas nat, zodat er nauwelijks remstof van de bladeren loopt.
De dagen worden steeds korter naar het einde van het jaar en het klimaat kan donker en vochtig zijn. U hebt maar af en toe de kans om water te geven en bij te mesten.
Let wel; als er water gegeven wordt, geef dan voldoende voeding, 2.0 – 2.5 EC mee. Gebruik een mengmeststof die alle benodigde elementen bevat in een verhouding N:K van 1:2 – 1:3. Geef het water vroeg in de morgen, zodat de Sprinkles en Sprinkles Dwarf ‘s avonds weer droog zijn.
Voor een goed klimaat, gebruik continu ventilatoren. Indien de luchtvochtigheid de 85% overstijgt kan een minimumbuis ingezet worden van 25-35 graden met een minimum raamstand van 5-10% om de verdamping op gang te houden en schimmels minder kans te geven.

Attentie: extra aandacht voor echte Meeldauw!
Controleer regelmatig de Sprinkles en Sprinkles Dwarf op schimmels, vooral Meeldauw. Deze echte Meeldauw wordt de laatste weken op veel plaatsen gesignaleerd. Raadpleeg uw gewasbeschermingsspecialist voor de juiste middelen en concentraties.

Ik heb een vraag

Share Button

Categorie: