Teelttips Cyclamen: Overgang zomer – najaarsfase

1. Bloemsteellengte
2. Botrytis aanpak
3. Gewasbescherming

Bloemsteellengte

Let op bij de zomercyclamen zoals Super Serie Verano, Donatello en Compact dat de bloemstelen in het najaar voldoende op lengte blijven door: geen remstof te gebruiken op het moment dat de knoppen gaan strekken, dag nacht temperatuur gelijk te houden en geen kouval toepassen .

Botrytis aanpak

Door de omslag van warm en droog weer naar meer vochtige omstandigheden zal Botrytis zich makkelijker kunnen gaan ontwikkelen. Met de volgende acties kan dit zoveel mogelijk worden voorkomen:

  • Zorg voor een voorbehoedende Botrytisbestrijding, kies zorgvuldig het middel en bestrijdingsmoment (drogende omstandigheden), zorg ervoor dat de planten na de bespuiting voor de nacht weer voldoende op kunnen drogen. Spuit bij voorkeur vroeg in de ochtend.
  • Geef water vroeg in de ochtend, bij voorkeur op een drogende dag, alleen onderdoor of via een druppelaar.
  • Verlaag bij eb- en vloed de waterstand (hoogte) en hanteer een zo kort mogelijke stand tijd.
  • Minimum (vocht) buis instellen, gebruik bij voorkeur een buis vlak boven het gewas (geen of beperkt bodem warmte geven).
  • Gewas tijdig wijder zetten, geef de planten voldoende ruimte zodat ze elkaar niet meer raken.
  • Zorg voor een actief klimaat door middel van met minimum lucht instelling en goede lucht circulatie, maak hierbij gebruik van ventilatoren voor voldoende luchtbeweging in de kas.
  • Voorkom gutatie van het gewas door de pot EC voldoende hoog (0.8-1.0 mS/cm) te houden. Verhoog de gift EC naarmate de watergeeffrequentie omlaag gaat en controleer de EC in de pot.

Gewasbescherming

Vanuit de warme periode is de insectendruk momenteel vrij hoog. We komen veel aantastingen met Duponchelia en Tripsen tegen.
Voor Duponchelia: hang feromoonvallen op voor een goede controle op de aanwezigheid van volwassen insecten. Scout regelmatig in uw gewas.
Voor trips: hang voldoende vangplanten op en hiernaast is een intensieve gewascontrole op bladtrips (Echino of Setosus), waarbij men onder de bladeren controleert, noodzakelijk. Een infectie met bladtrips kunt u herkennen doordat het blad iets bol gaat staan en de onderzijde van het blad rood-bruin is verkleurd.
Scout in de komende periode ook extra op luis en rups in uw gewas.
Voor de juiste bestrijdingsmiddelen raadpleeg uw gewasbeschermingsdeskundige.


Schadebeeld bladtrips in cyclaam.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met ons Team Growing Support Email :
Tonkoers@schoneveld.nl
Haylamers@schoneveld.nl
Nicodehaan@schoneveld.nl

Of u kunt bellen naar ons algemene nummer: +31 (0) 571 271 717.

Ik heb een vraag

Share Button

Categorie: