Anja uit den Bogaard
Medewerker Bloemzaadproductie
Dit werk is perfect voor mij. Ik ben niet gemaakt om stil te zitten, lekker met mijn handen bezig zijn vind ik heerlijk.

Een baan als kleuterjuf zat er voor Anja uit den Bogaard door fysieke problemen niet meer in. Hoe vind je dan je werkgeluk terug? Door te kijken naar wat er wél kan. Anja kwam naar de Schoneveld Breeding Talent Day. Daar ontdekte ze dat stilzitten helemaal niet nodig is. Als medewerker Bloemzaadproductie geniet Anja nu weer volop van het werkende leven. 

“Tijdens de open dag kwam ik kijken of hier werk voor me mogelijk zou zijn. Door heupproblemen had ik mijn baan als kleuterjuf opgegeven, maar ik ben niet gemaakt voor stilzitten. Ik kreeg een rondleiding door het bedrijf, sprak enthousiaste medewerkers en besloot het gewoon te proberen. Medewerker Bloemzaadproductie sprak mij gelijk aan. Het werk is niet zo ingewikkeld, maar wel ontzettend belangrijk. Ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en op een afdeling te werken waar alle leeftijden en culturen bij elkaar komen. Daarnaast was het natuurlijk belangrijk dat het fysiek voor mij goed te doen is.”

Hoofdtaken
“Mijn functie kent 4 hoofdtaken: schoonhouden van de plant, emasculeren, bestuiven van de plant en het oogsten van zaden. Het is belangrijk de planten goed schoon en gezond te houden, zodat de zaadproductie optimaal is. Emasculeren houdt in dat we de meeldraden verwijderen en daarna bestuiven we de overgebleven stamper handmatig. Een heel secuur klusje. We bestuiven 1 keer per week en dat 10 weken lang. Uiteindelijk houd je dan rijpe peulen met zaden over. Die plukken we zodat de meewerkend voorvrouw ze kan beoordelen. De zaden die goed zijn ontwikkeld, gaan door naar de zaadafdeling voor verdere verwerking.”

Geen stress
“Dit werk kent veel herhalende werkzaamheden. Eerlijk gezegd vind ik dat wel fijn. Het werk is rustig en je hebt niet echt stress of zorgen aan je hoofd. Toch is elke dag ook weer anders. Je krijgt ’s ochtends een plek aangewezen waar je aan de slag gaat. Er wordt daarbij echt meegedacht over de dagindeling. Zo eindigen we vaak met schoonmaken van planten, omdat je daar wat minder gefocust voor hoeft te zijn. Je staat vaak alleen aan een tafel, maar we werken regelmatig met twee mensen naar elkaar toe. Een praatje tussendoor is dan ook wel even lekker.”

“Ik word gezien, dat is prettig. Het team is ook heel fijn. Ik ga nooit met tegenzin naar mijn werk.”

Werkgeluk
“Ik vond het best spannend om hier aan het werk te gaan. Ik stond nog op de wachtlijst voor een heupoperatie en wist niet precies wanneer dat zou gebeuren. Gelukkig vond niemand hier dat een probleem. Ik ben heel netjes behandeld rondom de operatie en revalidatie. Je wordt hier echt gezien en kunt rekenen op welgemeende belangstelling. Mijn collega’s zijn heel fijn, dat maakt een groot deel van je werkgeluk. Daarnaast is het prettig dat je af en toe kunt schuiven met diensten. In overleg kun je uren en dagen opgeven wanneer je wilt werken. Er is veel mogelijk. Dus dit werk is fijn te combineren met hobby’s en een gezinsleven.”

Blij naar huis
“Mijn pensioen laat geen jaren meer op zich wachten. Ik zie mezelf tot die tijd zeker aan de tafels bij Schoneveld staan. Het werk is te overzien, het is lekker concreet en je weet waar je aan toe bent. Ik ben zo enthousiast dat ik al meerdere mensen als collega heb aangebracht. Met tegenzin naar je werk gaan? Dat ken ik niet. De tijd vliegt en ik ga altijd blij naar huis.” 

Join us
Werken bij Schoneveld betekent werken in een groene omgeving. Met betrokken collega’s hard werken aan een duurzaam en innovatief resultaat. Iets voor jou? Bekijk alle vacatures op onze vacaturepagina.