Hassan Hadid
Gewasbeschermingsspecialist
De natuur gebruikt ook geen chemie, dat willen wij net zo doen.

Wat moet je doen om een plant veilig en gezond te houden? Vraag het gewasbeschermingsspecialist Hassan Hadid en je krijgt een uitgebreid antwoord. In zijn turbulente leven zijn planten altijd de rode draad geweest. “Ik heb mijn opleiding in Syrië gedaan, deed werkervaring op in Libië en heb me verder ontwikkeld in Nederland.” 

“Via een omweg kwam ik als vluchteling uit Syrië in Nederland terecht. Mijn opleiding plantwetenschappen in Syrië deed ik in de richting gewasbescherming. In Libië zette ik mijn kennis in als adviseur klimaat, bemesting en gewasbescherming bij een groenteteler. Eenmaal in Nederland wilde ik graag  opnieuw in de groene sector aan de slag. Vanuit Vluchtelingenwerk in Apeldoorn kwam ik bij Schoneveld Breeding terecht. Eerst als stagiair, nu stuur ik als gewasbeschermingsspecialist mijn eigen afdeling aan.”

Bestrijding
“Mijn werk is kort samen te vatten: ik zorg dat planten gezond blijven en organiseer de bestrijding van ziektes en plagen. Die bestrijding doen we zoveel mogelijk biologisch. De geïntegreerde bestrijding van ziekten en plagen, ook wel bekend als integrated pest management (IPM), heb ik binnen Schoneveld verder ontwikkeld. We proberen alles zonder chemie op te lossen, dat is echt de laatste optie. Door mijn ervaringen in Syrië en Libië weet ik net wat meer over bepaalde ziektes en plagen. Soms kijk ik juist vanuit een andere invalshoek. Dat geeft interessante inzichten.”

Volledig biologisch
“Ik ben er heel erg trots op dat we bij Schoneveld geen ‘rode chemie’ meer gebruiken. Rode chemie is het gebruik van chemie met grote impact op het milieu. Ik heb me er hard voor gemaakt dat we helemaal ‘groen’ zijn. Muizen bestrijden we met klemmen in plaats van gif en in de kas zetten we insecten uit om plagen tegen te gaan. Veel gezonder dan rode pesticiden spuiten. Je hebt ook veel meer aandacht voor de plant als je biologische bestrijding gebruikt. Het kan een hele zoektocht zijn die de nodige kennis en vooral toewijding vraagt. We hebben een certificaat van MPS-ABC voor het feit dat we de IPM strategie volgen, dat is een hele prestatie.”

Gezond werkklimaat
“Het is mooi om te merken hoe blij medewerkers zijn met de huidige manier van bestrijden. Als collega’s zien dat we de kas in komen om korrels te strooien of insecten uit te zetten, zijn ze altijd blij. Ook voor hen is dat immers veel veiliger en gezonder. Schoneveld is niet alleen goed voor de planten. Ook het welzijn van medewerkers is belangrijk. En iedereen begrijpt dat het veiliger is om te werken in een kas waar biologische bestrijding de enige vorm van bestrijding is.”

“Collega’s zijn altijd blij als ze zien dat we strooien in plaats van spuiten. Dat betekent immers dat we biologische insecten en middelen gebruiken en geen rode chemie.”

Hygiëne
“Voorkomen is natuurlijk nog beter dan genezen. Daarom ben ik ook verantwoordelijk voor hygiënische maatregelen. De bron van ziekten en plagen ligt vaak bij slechte handhygiëne of vreemd plantmateriaal dat eigen planten besmet. Als er een plant ziek is of er is een plaag in de kas, merken scouters dat in een vroeg stadium op. Aan de hand van hun bevindingen stel ik de juiste behandeling op zodat we zo snel mogelijk weer controle krijgen.”

Welkom
“Toen ik de kans kreeg bij Schoneveld te gaan werken, was ik gelijk enthousiast. Het was overweldigend, voornamelijk vanwege de taalbarrière. Gelukkig voelde ik me vanaf het eerste moment welkom. Collega’s hielpen me bijvoorbeeld door in het begin wat langzamer te praten. Ook vakinhoudelijk heb ik veel van ze geleerd. Dat is het mooie aan Schoneveld. Iedereen gunt elkaar het beste. En je kunt je hier elke dag ontwikkelen, als je er zelf maar voor open staat.”

Studiegenoten
“Ik heb veel internationale contacten via mijn opleiding in Syrië. Ik ben er trots op dat ik in dezelfde sector terecht ben gekomen als waarin ik ben opgeleid. Voor veel van mijn studiegenoten is dat wel anders. Het is mijn droom Schoneveld in de toekomst naar een volgend niveau van IPM te brengen. Zorgen dat we echt álles wat we kunnen biologisch doen. Dat resulteert in sterkere en weerbaardere gewassen en ook voor collega’s heeft het grote voordelen. In de natuur wordt ook geen chemie gebruikt, waarom zouden wij het dan wel doen?”

Join us
Werken bij Schoneveld betekent werken in een groene omgeving. Met betrokken collega’s hard werken aan een duurzaam en innovatief resultaat. Iets voor jou? Bekijk alle vacatures op onze vacaturepagina.