Koen Pelgrom
Moleculair bioloog
Ik wilde onderzoek doen, zelf lijnen uitzetten en niet de hele dag achter een bureau. Die combinatie heb ik hier gevonden.

Planten zouden het niet worden voor Koen Pelgrom. De mensen van de botanische tak van zijn HBO opleiding Larenstein in Velp vond hij maar niks. Dus werd het moleculaire microbiologie. “Ik nam met volle overtuiging afstand van de planten. Tot ik als moleculair bioloog stage ging lopen in de plantveredeling.” 

“Ik moet er zelf nog vaak om lachen. Sinds mijn stage bij de Universiteit van Wageningen heb ik aan allerlei groente- en fruitgewassen gewerkt. Ik zocht bijvoorbeeld naar genen die een rol spelen bij resistentie tegen ziektes. Promoveren paste niet zo goed bij me, dus zocht ik een baan buiten de universiteit. Ik wilde onderzoek doen, maar ook zelf lijnen uitzetten en vooral niet de hele dag achter een bureau zitten. Bij Schoneveld Breeding kreeg ik de kans het moleculaire onderzoek vanaf de grond op te bouwen. Plannen, coördineren, uitvoeren en vooral: innoveren.”

Meetbare waardes
“Nu gebruik ik moleculaire technieken in mijn dagelijks werk om veredelaars te ondersteunen. Ik probeer meetbare waardes aan te leveren waardoor zij makkelijker tot het gewenst eindproduct kunnen komen. Veredelaars werkten bijvoorbeeld aan een nieuwe Cyclaam, maar ze kwamen niet verder met de ontwikkeling. Door het ontwikkelen van moleculaire merkers, zagen we dat juist de planten die zij op het oog afkeurden de gewenste genetica hadden. Door die kennis konden ze vroegtijdig ingrijpen in hun veredelingsprogramma en focussen op een andere genetische bron met dezelfde eigenschap."

Onderzoekswerk
“In mijn werk is het soms lastig concrete resultaten te benoemen. Onderzoekswerk is op bepaalde momenten ook simpelweg het wedden op het juiste paard. Het levert niet altijd direct geld op, soms pakken dingen anders uit dan je verwacht. Al kan dat ook positief zijn. Je weet nooit welke grote ontdekking je tegen zult komen. De afgelopen jaren werkten we aan het in beeld brengen van het genoom van Cyclamen. Uitdagend en je weet niet hoe zoiets verloopt. Dat het toch is gelukt, maakt me heel trots. Het helpt enorm bij al het andere werk dat in het laboratorium gebeurt.”

“Status is hier niet belangrijk, mensen versterken elkaar en voelen zich niet bedreigd.”

Werken bij Schoneveld
“Een deel van mijn tijd werk ik op externe locaties, ik heb een breed netwerk in de onderzoekswereld. Als ik bij Schoneveld zit, geniet ik altijd enorm van de onderlinge sfeer. Geen hiërarchisch haantjesgedrag, we doen het werk echt sámen. Status is hier niet belangrijk, mensen versterken elkaar en voelen zich gelijkwaardig. Het is altijd gezellig met collega’s.”

Toekomst
“Mijn werk is heel gevarieerd, dat geeft energie. Bovendien zie ik progressie in wat ik doe. Het is soms een abstract verhaal, dat onderzoekswerk. Naarmate ik hier langer zit, merk ik dat mensen het steeds meer begrijpen. Ik zag zelf altijd al dat ik Schoneveld verder help en dat besef groeit met de tijd steeds meer in de hele organisatie. Daardoor krijg ik ook meer vrijheid. En dat is mooi, want er kan zóveel. Laat mij het maar tot uitvoer brengen.”

Join us
Werken bij Schoneveld betekent werken in een groene omgeving. Met betrokken collega’s hard werken aan een duurzaam en innovatief resultaat. Iets voor jou? Bekijk alle vacatures op onze vacaturepagina.