René Janssen
Hoofd Plantproductie
Bij Schoneveld hebben we een heel innovatief, gesloten watersysteem met op maat gemaakte ‘smaakjes’ water.

Opgegroeid tussen de kassen in Lent, was het voor René Janssen al snel duidelijk: mijn toekomst ligt in het groen. Na een opleiding aan de Hogere Agrarische School met een specialisatie in plantenteelt nam hij samen met zijn broer het glastuinbouwbedrijf van hun ouders over. “We bouwden de  kwekerij uit tot een bedrijf met 4,5 hectare bloeiende potplanten”.  

“In 2010 besloten we te stoppen als ondernemer. Ik ging solliciteren en werd productmanager potgrondsubstraat. Ik was de technisch ondersteuner voor verkoopcollega’s, een heel specialistische functie. Na verloop van tijd besloot ik verder te kijken. Ik wilde graag weer meer met planten werken en zocht een functie waarin ik als generalist beter zou passen. Ik kon bij Schoneveld aan de slag en merkte al na twee dagen in de kas hoe erg ik de planten in de jaren daarvoor had gemist.”

Productieproces
“Nu ben ik bezig met het gewas en het héle proces dat daarbij hoort. Ik stuur als hoofd Plantproductie 4 teams aan met in totaal ruim 20 mensen . Samen zijn wij verantwoordelijk voor alle planten van Schoneveld op de 2 Nederlandse locaties. Het productieproces begint bij ‘mijn’ mensen in de zaaihal. Vervolgens zorgen de teeltcollega’s dat de juiste plant op het juiste moment op de juiste plek is. Het welzijn van de plant organiseert het team gewasverzorging en tenslotte zorgt team plantgezondheid voor een topfitte plant.”

“Na twee dagen in de kas merkte ik hoe erg ik de planten had gemist.”

Kantoorwerk
“Ik ben niet alleen hoofd Plantproductie, maar ook teamleider gewasverzorging. Mijn functie is in twee delen op te splitsen. De ene helft van mijn werk doe ik op kantoor. Ik houd de administratie bij en controleer of alle taken worden opgepakt. Daarnaast ben ik betrokken bij allerlei projecten. Een technische innovatie zoals de GA-box voor het tellen van usables komt bijvoorbeeld bij mij vandaan.”

Zichtbaar in de kas
“De andere helft van mijn tijd ben ik in de kas. Aan het kijken hoe producten erbij staan, of de bemesting goed is en er geen ziektes de kop opsteken. Ik ben door dat werk ook heel zichtbaar in de kas. Voor medewerkers ben ik makkelijk te benaderen. Ik weet wat er speelt bij hen en het geeft me energie hen te coachen en sturen als ze tegen een probleem aan lopen. Dat menselijke aspect van het werk is echt typisch Schoneveld. Het is onderdeel van de gemoedelijke en open sfeer die me vanaf het eerste moment zo aantrok hier.”

Watersysteem
“Naast mijn werk als hoofd Plantproductie, ben ik ook gewasspecialist voor de Cyclamen. Ik houd me daarvoor onder meer bezig met de bemesting. Ik zorg voor de optimale mix van voedingsstoffen in het water voor de planten. We hebben een heel innovatief gesloten watersysteem met op maat gemaakte ‘smaakjes’ water. Zo kan elke plant op het juiste moment de juiste voeding krijgen.”

Blijven leren
“Ik kwam hier in eerste instantie binnen als gewasspecialist. Inmiddels heb ik een hele ontwikkeling doorgemaakt. Nu ben ik hoofd Plantproductie. Ik heb in de afgelopen jaren veel geleerd over leidinggeven en coachen. Die ruimte voor persoonlijke ontwikkeling krijg je gelukkig bij Schoneveld. Ook op plantgebied blijf ik natuurlijk graag bij. Wil ik een cursus volgen of een boek aanschaffen? Dat kan. Bovendien houden we kennismiddagen met collega’s onderling om elkaar bij te spijkeren. Leerzaam én gezellig.”

Samen
“Dat sámen doen, is heel kenmerkend voor Schoneveld. Iedereen is hier enorm betrokken bij elkaar. We zijn allemaal flexibel en nemen dingen van elkaar over als dat nodig is. Er liggen bovendien mooie uitdagingen in het verschiet dus we moeten als collega’s ook wel goed samen kunnen werken. We zitten natuurlijk middenin de energietransitie en er komen nieuwe teelten aan. Dat betekent dat er nog genoeg te doen is. Ik geniet van al die nieuwe ontwikkelingen. Voorlopig heb ik hier nog genoeg te doen.”

Join us
Werken bij Schoneveld betekent werken in een groene omgeving. Met betrokken collega’s hard werken aan een duurzaam en innovatief resultaat. Iets voor jou? Bekijk alle vacatures op onze vacaturepagina.