Rick Slingschröder
Teeltondersteuner
Schoneveld Breeding is een uniek bedrijf in de regio. Er gebeurt veel, het staat hier bol van innovatie.

Een voetbalcarrière lonkte, maar blessures gooiden roet in het eten voor Rick Slingschröder. Ondanks contracten bij verschillende profclubs en de droom van sport zijn werk te maken, doet hij nu niets meer met zijn voetbaltalent. In plaats daarvan vindt hij steeds meer zijn weg in de groene sector. Als teeltondersteuner bij Schoneveld Breeding kent Rick Cyclamen, Primula en Ranunculus als geen ander. Heeft een kweker een probleem in de teelt? Rick kijkt mee en lost het op.

“Tijdens mijn opleiding Glastuinbouw deed ik vakantiewerk bij een productiekwekerij. Daar was ik op mijn plek. Tijdens een stage bij Schoneveld Breeding kon ik me meer verdiepen in planten. Ik bleef na mijn opleiding bij Schoneveld aan het werk en ontwikkelde me steeds verder.”

Plantgezondheid
“Schoneveld is heel anders dan een productiekwekerij. Hier ga je veel dieper in op de plant zelf. Wat gebeurt er als je iets aanpast in de voeding? Hoe voorkom je ziektes? Het gaat hier niet om snelheid. Het product is zó waardevol, daar krijg je echt de tijd voor. In alles wat je doet, staat de plantgezondheid centraal.”

Rick Slingschroder

Kansen
“Het mooie is dat je hier instapt bij het zaadje en betrokken blijft tot en met de verkoop. Dat betekent automatisch dat je heel veel ziet en leert. En niet alleen over planten. Ik ken inmiddels ook zo’n beetje alle gezichten binnen het bedrijf. Heel leuk. Schoneveld is een heel open bedrijf met relaxte medewerkers. Ik voel me hier vanaf dag 1 op mijn plek en heb veel  kansen gekregen me te ontwikkelen.”

Nieuwe uitdaging
“Na mijn stage werd ik gewasverzorger. Dat werk deed ik na verloop van tijd een beetje op de automatische piloot. Daarom groeide ik door naar de rol van teeltspecialist. Een mooie verdiepingsslag waarbij ik eindverantwoordelijk was voor een eigen gewas. Toch werd dat werk uiteindelijk ook weer een automatisme. Ik gaf intern aan dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Er was een vacature voor teeltondersteuner, maar ik vond mezelf daar eigenlijk te jong voor. Toch kreeg ik de kans te kijken of het iets voor me was. Dat bleek zo te zijn.”

"Juist als er iets niet lekker loopt, kan ik van betekenis zijn."

Meerwaarde
“Ik kom nu bij kwekers in heel Zuid-Europa over de vloer. Het doel van mijn bezoeken aan kwekers is niet om producten te verkopen. Het gaat echt om het gezamenlijk realiseren van de best mogelijke teelt. Mijn meerwaarde wordt pas echt zichtbaar als zij een probleem hebben. Juist als er iets niet lekker loopt, kan ik van betekenis zijn. Het gebeurt soms dat we een serie aanpassen en er het jaar erop nieuwe genetica staat die veel beter presteert. Als zo’n kweker dan met een grote glimlach naar me toe komt om voor volgend jaar een grote order te plaatsen, maakt me dat trots.”

Teamwork
“Natuurlijk doe ik dit werk niet alleen. Samen met mijn collega’s van de afdeling teeltondersteuning plan ik proeven voor teelt van nieuwe producten en kleuren, evalueer ik de teelt bij kwekers en bespreken we teeltproblemen. Bij elke kweker gaat het anders. Je kunt niet op afstand adviseren, moet het met eigen ogen zien. Maar ik weet ook niet alles, dus het is fijn om onderdeel te zijn van een team vol professionals die met slimme ingevingen komen als ik zelf vastloop.”

Rick Slingschroder

Uniek
“Onder kwekers staat Schoneveld bekend om de teeltondersteuning. Daarin zijn we internationaal uniek. We zijn een betrouwbare partner voor kwekers. We werken echt samen met hen en leveren de beste genetica voor heel uniforme series. Die uniformiteit maakt het productieproces voor kwekers relatief eenvoudig. Omdat alles behoorlijk gelijktijdig bloeit, is de productie bijvoorbeeld vaak met 2 of 3 keer rapen al afgerond.”

Vrijheid
“Werken bij Schoneveld betekent veel vrijheid krijgen. Als je werk maar af is. Mensen werken hier lang, dat zegt voor mij veel. Je krijgt vertrouwen, daar hoort natuurlijk ook verantwoordelijkheid bij. Dat past heel goed bij mij. Ik ben geen kantoorzitter, ben graag onderweg volgens mijn eigen planning. Ik krijg het vertrouwen dat ik niet loop te lanterfanten als ik buiten kantoor ben. Daardoor kan ik mijn werk en daarmee de toekomst van Schoneveld tot een succes maken.”

Join us
Werken bij Schoneveld betekent werken in een groene omgeving. Met betrokken collega’s hard werken aan een duurzaam en innovatief resultaat. Iets voor jou? Bekijk alle vacatures op onze vacaturepagina.