Sadrach Talahatu
Veredelaar
Ik kijk er elke keer naar uit om te zien of mijn selecties, kruisingen en keuzes het gewenste resultaat geven.

Planten, dieren, mensen, ecologie. In eerste instantie had Sadrach Talahatu grote moeite met bepalen wat zijn werkveld zou worden. Na een onderzoeksstage bij Schoneveld Breeding, vielen de puzzelstukjes op hun plek. “Ik stond tussen de planten en realiseerde me dat dit het moest worden. Ik heb de keuze voor planten heel bewust gemaakt, dankzij Schoneveld.”

“Ik wist eigenlijk nooit écht wat ik wilde doen. De maatschappelijke sector viel al snel af en dieren vind ik interessant, maar vooral als hobby. Voor mijn opleiding Toegepaste Biologie in Den Bosch moest ik kiezen tussen plant, dier of ecologie. Tijdens mijn stage bij Schoneveld stond het optimaliseren van zaadschoningstechnieken centraal. Daarnaast kreeg ik ook de kans mee te werken in de kas. Ik kon overal in het bedrijf mee kijken. In die stage werd alles duidelijk voor mij, ik heb daarna een heel bewuste keuze gemaakt om af te studeren in de richting plant.”

Kans
“De eerste keer dat ik bij Schoneveld binnenliep, viel de warme sfeer gelijk op. Ik voelde me welkom en je merkt aan alles: hier maakt het niet uit wie je bent, het gaat erom wat je doet. Zelfs als stagiair was ik volwaardig onderdeel van het bedrijf. Na mijn studie werkte ik eerst als assistent veredelaar in de aardappelsector. Een paar jaar later vroeg Schoneveld of ik als veredelaar wilde komen werken. Dat voelde als een eer. Een functie met meer verantwoordelijkheid en ook nog eens dichter bij mijn huis en gezin. En ik zou gaan werken in een team waarvan ik al veel mensen kende. Die kans kon ik niet laten schieten.”
Rassen maken
“Nu ben ik als veredelaar veelal verantwoordelijk voor nieuwe gewassen van Schoneveld en voor een aantal specialties binnen het gewas Cyclamen. Als ik uit moet leggen wat mijn werk inhoudt, begin ik vaak over honden en katten. Daarin heb je verschillende rassen, allemaal hond, maar allemaal met andere eigenschappen en uiterlijke kenmerken. Bij planten is dat voor een groot deel hetzelfde. Ik leg het proces van zaad tot zaad uit en vertel dat wij als zaadveredelingsbedrijf aan het begin van de keten staan. De consument staat helemaal aan het einde.”

Het veredelingsproces
“Het is allereerst mijn taak veredelingsdoelen vast te stellen, onder meer op basis van vragen uit de markt. Als je alle doelen helder hebt, begin ik met het selecteren. Dat start bij zogenoemde ouderlijnen. Je zoekt steeds naar eigenschappen in ouderlijnen die bijdragen aan het behalen van de veredelingsdoelen. Met de geselecteerde ouderlijnen maak ik kruisingen en het zaad daarvan oogst ik om later te kunnen gebruiken. Is het resultaat van een kruising minder geslaagd, dan selecteer je verder om betere kruisingen te maken. Is een kruising geslaagd, dan wil je dat een aantal keer zien om zeker van je zaak te zijn. Uiteindelijk moet een ras aan heel veel eisen voldoen en een aantal jaar stabiel zijn op verschillende locaties in verschillende klimaten voor je een ras echt kan introduceren. Het leuke aan mijn werk is de variatie. Ik sta bovendien aan de basis van producten binnen het gewas waar ik verantwoordelijk voor ben.”

“Het maakt me trots dat mijn inspanningen bijdragen aan de introductie van gloednieuwe producten.”

Langdurig proces
“Het was even wennen om in de sierteeltsector te gaan werken. Het is een commerciëlere sector dan waar ik vandaan kwam. Tegelijk is dat wat ik nu zo interessant vind. Ik zoek naar oplossingen voor wensen vanuit de markt. Aan de andere kant kom ik soms iets bijzonders tegen tijdens het beoordelen en selecteren. Dan is het de uitdaging daar iets uniforms en aantrekkelijks van te maken. Zoiets kan uiteindelijk uitmonden in een compleet nieuw product op de markt.”

Eigen introducties
“Het proces van veredeling duurt wel een aantal jaar. Ik kijk er elke keer naar uit om te zien of mijn selecties, kruisingen en keuzes het gewenste resultaat geven. Ik werk nog niet lang genoeg bij Schoneveld om al ‘eigen’ rassen in het tuincentrum tegen te komen. Wanneer dat moment komt, ga ik vast en zeker even kijken. Het maakt me trots dat mijn inspanningen bijdragen aan de introductie van gloednieuwe producten.”
Blijven leren
“We werken met 4 veredelaars in een team. Allemaal hebben we, naast het hoofdgewas Cyclaam, eigen gewassen waarvoor we verantwoordelijk zijn. De details zijn dus anders, maar onze werkwijzen zijn ongeveer gelijk. Daarom is het leerzaam om regelmatig bij collega’s mee te kijken. Hoe pakken zij dingen aan? Welke stappen zetten zij? De sfeer binnen Schoneveld is er ook echt naar om van elkaar te leren. Dat vind ik heel fijn. Veredelaar word je niet in een jaar. Ik leer nu, na ruim 4 jaar, nog steeds heel veel bij.”

“Veredelaar word je niet in een jaar. Ik leer nu, na ruim 4 jaar, nog steeds heel veel bij.”

Goede keuze
“Ook het contact met andere afdelingen is een enorm pluspunt aan mijn werk. Als veredelaar sta je natuurlijk behoorlijk centraal in een veredelingsbedrijf. Ik heb contact met mensen van alle afdelingen. Dat maakt het interessant. Soms zit ik wat meer op kantoor, dan weer ben ik meer in de kas. Mijn werk is in alle opzichten gevarieerd. De collega’s zijn fijn, de sfeer is warm. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. De keuze voor Schoneveld heeft ontzettend goed uitgepakt. Ik ben hier helemaal op mijn plek.”

Join us
Werken bij Schoneveld betekent werken in een groene omgeving. Met betrokken collega’s hard werken aan een duurzaam en innovatief resultaat. Iets voor jou? Bekijk alle vacatures op onze vacaturepagina.