Vintage Pricanto

Een paar jaar geleden zag ik haar buiten staan, op het terras van mijn werk. Ze stonden met z’n drieën in een lage schaal.

En ik keek twee keer want ik kende de planten niet, nog niet… Maar ik vond ze móói!

Ze deden mij denken aan wat verouderde hortensia’s, waarvan ik vind dat de bloemen mooier worden naarmate ze ouder worden. Dat is een kwestie van smaak natuurlijk, maar ik hou van dat doorleefde, dat stijlvol doorleefde.. Navraag bij onze veredelaar leerde mij dat het een Primula obconica was, maar dan wel een aparte telg van de familie. Apart, anders, onderscheidend, zo heel eigen…

Laat ik daar nou gek op zijn!

Deze prachtige plant zat nog ergens halverwege het veredelingsproces en was dus nog niet in productie. Omdat ik haar zo mooi vond mocht ik twee planten meenemen naar huis. Volgens onze veredelaar kon ze wel buiten op het terras.. “Ze kon wel wat hebben”, zei hij.

Weken, echt wéken hebben ze staan bloeien, en de kleur werd almaar mooier, intenser, dieper, zoiets als “mooi roestig”. Ik heb ervan genoten…

Vorig jaar zijn ze in bescheiden mate geproduceerd en proefsgewijs in de markt gezet. Het bleek dat ik niet de enige was die enthousiast was over de Pricanto, zoals ze inmiddels genoemd was. Dus komen over twee weken weer de eerste planten van de kweker, dit keer in grotere aantallen. Als eerste komt de kleur “lime” beschikbaar. De andere twee kleuren komen zo’n twee weken daarna.

Ik kan me er nu al op verheugen, want dat ik haar wil hebben is een ding dat zeker is. Ik weet alleen nog niet of ik haar binnen zet of buiten, het kan allebei, mits het natuurlijk niet vriest. En de Pricanto met haar vintage uitstraling past mooi bij de herfsttinten in de tuin. Dus ik denk dat ik een stilleven ga maken met mooie accessoires op de tuintafel, zoiets.. En dan nog eentje binnen, op de gietijzeren potkachel die we toch niet gebruiken.

Ja, dat ga ik doen, ik heb nu al lekker voorpret….

Share Button

Categorie: